Elucidating the biochemical activity and phytochemical content of anthemis tricornis eig species
Anthemis tricornis eig türlerinin biyokimyasal aktivitesinin ve fitokimyasal içeriğinin belirlemesi
  1. Tez No: 907221
  2. Yazar: ALAA HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ABDULLAH YILMAZ, DOÇ. DR. OĞUZ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İkincil metabolitler, A. tricornis, antioksidanlar, enzim inhibitörleri, LC-MS/MS, Secondary metabolites, A. tricornis, antioxidants, enzyme inhibitors, LC-MS/MS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Anthemis cinsi, özellikle de A. tricornis, çeşitli tedavi edici özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta, özellikle Türkiye'de önem taşımaktadır. Bu yüksek lisans tezi, A. tricornis ekstraktının biyokimyasal aktivitesine odaklanmakta ve fitokimyasalların, özellikle flavonoidlerin ve fenolik asitlerin tıbbi etkinliğindeki rolünü vurgulamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada antioksidan aktiviteler çeşitli yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Serbest radikal temizleme yöntemleri, bitkinin oksidatif stresle mücadele etme yeteneğini değerlendiren DPPH•, ABTS•+ ve DMPD•+'yi içeriyordu. Ayrıca indirgeme kapasitesi CUPRAC, FRAP ve Fe3+ gibi yöntemlerle ölçüldü. Toplam fenolik asitlerin ve flavonoidlerin miktarının belirlenmesi, doğru kimyasal profilleme için LC-MS/MS teknolojisi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Bu araştırmada, A. tricornis'ten elde edilen özütün kimyasal bileşimleri ve biyolojik aktiviteleri incelenmiştir. Etanol özütündeki toplam fenolik asit ve flavonoid bileşenlerinin miktarları, sırasıyla gallik asit ve kuersetin eşdeğerleri (57.88 μg GAE/mg), (41.16 μg QE/mg) olarak ifade edilerek belirlenmiştir. A. tricornis'ten elde edilen özüt, karbonik anhidraz II (CA II), asetilkolinesteraz (AChE) ve α-amilaz (α-Alz) gibi enzimleri inhibe etme yeteneğinin yanı sıra güçlü antioksidan aktivite göstermiş ve böylece bu bitkinin terapötik potansiyelini artırmıştır. Sonuç: A. tricornis'in sekonder metabolitler açısından zengin olduğunu, antioksidan kapasite ve enzim inhibisyonu ile ilgili önemli biyolojik aktiviteler sergilediğini ortaya koymaktadır. Bu araştırma, A. tricornis'in psikofarmakolojik özelliklerinin daha fazla araştırılması için bir temel teşkil etmekte ve potansiyel olarak hem geleneksel hem de modern tıpta yeni tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The genus Anthemis, particularly A. tricornis, is significant in traditional medicine, especially in Turkey, due to its diverse therapeutic properties. This master's thesis focuses on the biochemical activity of A. tricornis extract, emphasizing the role of phytochemicals, specifically flavonoids and phenolic acids, in its medicinal efficacy. Materials and Methods: The study assessed antioxidant activities using various methods. Free radical scavenging methods included DPPH•, ABTS•+, and DMPD•+, which evaluate the plant's ability to combat oxidative stress. Additionally, reducing capacity was measured through methods like CUPRAC, FRAP, and Fe3+. The quantification of total phenolic acids and flavonoids was performed using LC-MS/MS technology for accurate chemical profiling. Results: In this research, the chemical compositions and biological activities of extract obtained from A. tricornis was studied. The amounts of total phenolic acid and flavonoid components in ethanol extract was determined by expression as gallic acid and quercetin equivalents, respectively (57.88 μg GAE/mg), (41.16 μg QE/mg). The extract obtained from A. tricornis showed strong antioxidant activity, along with the ability to inhibit enzymes such as carbonic anhydrase II (CA II), acetylcholinesterase (AChE), and α-amylase (α-Alz) , thereby enhancing the therapeutic potential of this plant. Conclusion: In conclusion, the thesis demonstrates that A. tricornis is rich in secondary metabolites, exhibiting notable biological activities related to antioxidant capacity and enzyme inhibition. This research serves as a foundation for further exploration of the psychopharmacological properties of A. tricornis, potentially aiding in the development of new therapies in both traditional and modern medicine.