Oral liken planus olgularında plazma ve tükürükte immünolojik fonksiyon değişiminin analizi
Analysis of Immunological Function Changes in Plasma and Saliva in Case of Oral Lichen Planus
- Tez No: 907230
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ MEDİHA NAMDAR PEKİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Oral liken planus, oral mukoza hastalıkları, sitokin, kemokin, otoimmün hastalık, Oral lichen planus, oral mucosal diseases, cytokine, autoimmune disease
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Oral liken planus (OLP) ağız mukozasını tutan, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Etyopatogenezi henüz kesinlik kazanmamakla beraber, OLP'nin immun ve patolojik mekanizmaları konusunda yapılan çok sayıda araştırmaya dayanılarak bu hastalığın kompleks bir tablo olduğu düşünülmektedir. OLP'nin etyolojisi ile ilgili yapılan çalışmalarda hastaların lezyonel doku, serum, periferal kan, tükürük ve lezyonel transüdatlarında Th1/Th2 polarizasyonunda rol alan farklı sitokin/kemokin düzeyleri değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı OLP olgularında plazma ve tükürükte immünolojik fonksiyon değişiminin analizinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 40 OLP olgusu ile yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş kırk kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerden plazma ve tükürük örnekleri alınmıştır. Örneklerin inflamatuar sitokin düzeyleri BioLegend LEGENDplexTM Human Inflammation Panel 1 (IL-1β, IFN-α2, IFN-γ, TNF-α, MCP-1 (CCL2), IL-6, IL-8 (CXCL8), IL-10, IL-12p70, IL-17A, IL-18, IL-23 ve IL-33) kullanılarak değerlendirilmiştir. IL-22'yi ölçmek için ise BioLegend LEGEND MAXTM ELISA kiti kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde Fischer's Exact test, Student t, Mann-Whitney U ve Chi-Square testleri kullanılmıştır. Bulgular: OLP olgularının tükürük örneklerinde IL-6, IL-10, IL-23 seviyelerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, IL-18 ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olarak saptanmıştır. Plazmada ise OLP olgularının IL-33 ve MCP-1 (CCL2) seviyesi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulgulanmıştır. Sonuç: IL-6, IL-10 ve IL-33 düzeylerinin yüksek saptanması OLP'nin patogenezinde Th2 yanıtın baskın olduğu sonucunu desteklemektedir. Steril inflamasyonda etkin IL-33 düzeyinin yüksek saptanması non-infeksiyöz bir karaktere sahip OLP patogenezi ile uyumlu olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Oral lichen planus (OLP) is a chronic inflammatory disease that affects the oral mucosa. Although its etiopathogenesis is not yet definite, it is thought that this disease is a complex condition based on numerous studies on the immune and pathological mechanisms of OLP. In studies on the etiology of OLP, different cytokine/chemokine levels that play a role in Th1/Th2 polarization in lesional tissue, serum, peripheral blood, saliva and lesional transudates of patients have been evaluated. The aim of this study was to evaluate the analysis of immunological function changes in plasma and saliva in OLP cases. Materials and Methods: Forty adult OLP patients and forty age- and gender-matched healthy controls participated in the study. Samplings of plasma and saliva were taken from research participants. The samples' inflammatory cytokine levels were assessed using the BioLegend LEGENDplexTM Human Inflammation Panel 1 (IL-1β, IFN-α2, IFN-γ, TNF-α, MCP-1 (CCL2), IL-6, IL-8 (CXCL8), IL-10, IL-12p70, IL-17A, IL-18, IL-23, and IL-33). The BioLegend LEGEND MAXTM ELISA kit was utilized to quantify IL-22. Fischer's Exact test, Student-t, Mann-Whitney U, and Chi-Square were used to statistically examine the data. Results : The OLP group's saliva samples showed statistically significant increased levels of IL-6, IL-10, and IL-23, while the control group's saliva samples showed statistically significantly lower levels of IL-18. The plasma concentrations of MCP-1 (CCL2) and IL-33 in OLP patients were found to be statistically substantially greater than those of the control group. Conclusion: The high levels of IL-6, IL-10 and IL-33 support the conclusion that the Th2 response is dominant in the pathogenesis of OLP. The high levels of IL-33, which is effective in sterile inflammation, are important in terms of showing that it is compatible with the pathogenesis of OLP, which has a non-infectious character.