Yoğun bakım hemşirelerinin kritik hastalarda enteral ve parenteral beslenme desteği konusundaki uygulamalarının ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of intensive care nurses' practices and knowledge levels on enteral and parenteral nutrition support in critically ill patients
  1. Tez No: 907320
  2. Yazar: COŞKUN ERMİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AYGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enteral Beslenme, Kritik Hasta, Malnütrisyon, Parenteral Beslenme, Yoğun Bakım Hemşireliği, Critical Patient, Enteral Nutrition, Intensive Care Nursing, Malnutrition, Parenteral Nutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kritik hastalarda beslenmenin sürdürülmesinde yoğun bakım hemşirenin rolü çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı yoğun bakım hemşirelerinin kritik hastalarda enteral ve parenteral beslenme desteği konusundaki uygulamalarının ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma 193 hemşire ile gerçekleştirildi. Anket formu kanıta dayalı rehberlerden yararlanılarak hazırlandı. Çalışma verileri değerlendirilirken kategorik değişkenler için frekans dağılımı, sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler verildi. İki grup arasındaki fark olup olmadığı bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grup arasında fark olup olmadığı tek yönlü varyans analizi yapılarak test edildi. Varyans homojenliği için Levene testine, ardından farklılığın hangi grup ya da gruplardan kaynaklandığı“çoklu karşılaştırma testi”ile kontrol edildi. BULGULAR: Yoğun bakım hemşirelerinin enteral bilgi puanı 67,81±8,90, parenteral bilgi puanı 70,12±8,97 olduğu görüldü. Hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özellikleri ile enteral bilgi puanı arasında; YBÜ türü yönünden anlamlı derecede bir fark bulundu (p0,05). Hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özellikleri parenteral bilgi puanı arasında; yaş, cinsiyet, medeni durum, hemşirelikte toplam hizmet süresi, yoğun bakım ünitesinde toplam çalışma süresi, enteral ve parenteral beslenme konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünme puanı arasında parenteral bilgi puanı yönünden anlamlı derecede fark bulundu (p0,05). SONUÇ: Araştırma sonuçları yoğun bakım hemşirelerinin güncel literatür ve rehberler eşliğinde, bilgilerinin güncellenmesine, hizmet içi eğitimlerin planlanmasına, akademik bilimsel toplantılara, kurs, seminer, kongre vb. katılımlarının sağlanmasına gereksinimi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: The role of intensive care nurses in maintaining nutrition in critically ill patients is very important. The aim of this study is to evaluate the practices and knowledge levels of intensive care nurses on enteral and parenteral nutrition support in critically ill patients. MATERIAL AND METHODS: The study was conducted with 193 nurses. The questionnaire form was prepared using evidence-based guidelines. When evaluating the study data, frequency distribution was given for categorical variables and descriptive statistics were given for numerical variables. The difference between two groups was tested using an independent sample t-test, and the difference between more than two groups was tested using a one-way analysis of variance. For variance homogeneity, the Levene test was used, and then the group or groups from which the difference originated were checked using the“multiple comparison test”. RESULTS: It was found that the enteral knowledge score of intensive care nurses was 67.81±8.90 and the parenteral knowledge score was 70.12±8.97. A significant difference was found between the descriptive and professional characteristics of the nurses and the enteral knowledge score in terms of ICU type (p0.05). A significant difference was found between the descriptive and professional characteristics of the nurses and the parenteral knowledge score in terms of age, gender, marital status, total length of service in nursing, total length of work in the intensive care unit, and the score of thinking that they have sufficient knowledge about enteral and parenteral nutrition (p0.05). CONCLUSION: The research results show that intensive care nurses need to update their knowledge with current literature and guidelines, plan in-service training, and ensure their participation in academic scientific meetings, courses, seminars, congresses, etc.