Pediyatri hastalarında non-invaziv monitörizasyon yöntemi ile hemoglobin takibi yapılmasının pediyatri yoğun bakım hemşirelerinin rutin kan alma işlem sayısına etkisi
The effect of non-invasive hemoglobin monitoring to the invasive blood sampling of nursing routine at pediatric intensive care unit
- Tez No: 883345
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kan alma, Non-invaziv hemoglobin, Pediyatri yoğun bakım, Pediyatri yoğun bakım hemşiresi, SpHb, Blood sampling collection, Non-invasive hemoglobin, Nursing, Pediatric hospital care, Pediatric intensive care nurse, SpHb
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Gelişen monitörizasyon yöntemleriyle hastaya minimum sayıda invaziv girişim yapılarak hastanın daha yakından izlenmesi kolaylaşmıştır. Pediyatrik hasta popülasyonu gerek kan alma işlemi gerekse diğer invaziv işlemler hususunda hassas bir gruptur. Pediyatrik hastaya yapılacak invaziv işlemler hastayı konfor anlamında etkilediği gibi klinik seyrine de olumsuz yönde etki etmektedir. Kan alma uygulaması, hemşireler tarafından gerçekleştirilen hasta monitörizasyonu ve takibi, ilaç tedavileri, entübe hastaların mekanik ventilatör ile takibi, immobil hastaların hijyenik bakımı ağırlıklı olmak üzere birçok hemşirelik uygulamalarından biridir. Özellikle pediyatri ünitelerinde bu işlem, hastaların oryantasyonlarının ve algılarının daha az yeterli olması sebebi ile hemşirenin iş akışında erişkin hastalardaki işlem sürelerine kıyasla daha fazla zaman almaktadır. Çalışma, pediyatri hastalarında non-invaziv monitörizasyon yöntemi ile hemoglobin takibi yapılmasının hemşirelerin rutin kan alma işlem sayısına etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalarda rutin monitorizasyona ek olarak SpHb ile non-invaziv hemoglobin monitorizasyonu sağlanmıştır. Hastalar non-invaziv yöntemle monitörize takip ediliyorken, hemoglobin takibi gerektiğinde hemoglobin değerleri monitör ya da invaziv-kan alma işlemi ile saptanarak kayıt altına alınmıştır. Non-invaziv hemoglobin monitöründen alınan hemoglobin değeri sayısı ile invaziv olarak alınan hemoglobin değeri sayısı karşılaştırılmıştır. Çalışma ile pediyatri yoğun bakım ünitelerinde yatan kritik pediyatrik hastalarda laboratuvar hemoglobin takiplerine ek olarak non-invaziv hemoglobin monitörizasyonu hemoglobin trend ve değer takibinin, sadece hemoglobin takibi amacıyla kan alınması gereken durumlarda, kan alınma oranını %44,6 azaltabildiği sonucu saptanmıştır. Ayrıca non-invaziv hemoglobin monitörizasyonunda trend takibi pediyatri yoğun bakım ünitelerinde yatan kritik pediyatrik hastalarda kan numunesi alınması ya da alınmaması kararında yararlı olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With developing monitoring methods, it has become easier to monitor the patient more closely by performing a minimum number of invasive interventions. The pediatric patient population is a sensitive group regarding both blood sampling and other invasive procedures. Invasive procedures performed on a pediatric patient not only affect the patient's comfort but also have a negative impact on the clinical course. Blood sampling is one of many nursing activities, including patient monitoring and follow-up performed by nurses, drug treatments, follow-up of intubated patients with mechanical ventilation, and hygienic care of immobile patients. Especially in pediatric units, this process takes up more time in the nurse's workflow compared to that of adult patients, since the orientation and perception of the patients are less adequate. This study aims to examine the effect of monitoring hemoglobin using a non-invasive monitoring method in pediatric patients on the number of routine blood draws performed by nurses. The patients that included in the study had been monitorized non-invasively by SpHb besides of routine monitoring. While the patients were monitored by Sphb non-invasive hemoglobin monitor already, the need of hemoglobin tracking recorded via Sphb non-invasive hemoglobin value or invasive hemoglobin measurement value. The number of hemoglobin values taken from the non-invasive hemoglobin monitor was compared with the number of hemoglobin values taken invasively. The study concluded that in addition to laboratory hemoglobin, non-invasive hemoglobin monitoring by watching trend and value can reduce blood sampling 44.6% while the sampling protocal was only necessary to watch Hb. There are also trend tracking in non-invasive hemoglobin monitoring, critical pediatric registrar blood samples in pediatric intensive care units, or data acquisition decisions.