Kraniotomi hastalarında preoperatif anksiyetenin postoperatif ağrı ve analjezik tüketimine etkisi
The effect of preoperative anxiety on postoperative pain and analgesic consumption in craniotomy patients
- Tez No: 907336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ACHMET ALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, postoperatif ağrı, kraniotomi, Anxiety, postoperative pain, craniotomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Kraniotominin genel olarak diğer cerrahi operasyonlar kadar ağrıya neden olmadığı belirtilmesine rağmen çoğu kraniyotomi hastasında ameliyat sonrası orta- şiddetli ağrı yaşanmaktadır. Kraniotomi sonrası ağrı ile anksiyete, depresyon arasında güçlü bir ilişki vardır. Yapacağımız çalışmada kraniotomi planlanan hastalara Beck Anksiyete Envanteri uygulanacak olup minimum ve hafif kaygı düzeyinde olan hastalar ile orta ve şiddetli kaygı düzeyine sahip olan hastaların postoperatif süreçte ağrı deneyimlerinin ve analjezik ihtiyaçlarının karşılaştırılmasını amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza etik kurul onayı aldıktan sonra 01.05.2024 ve 01.08.2024 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi A.D. ameliyathanesinde elektif kraniotomi operasyonu geçirecek hastalar dahil edildi. Prospektif olarak yapılan bu çalışmada preoperatif dönemde hastalara anksiyete ölçeği uygulanıp kaydedildi. Postoperatif dönemde ise ağrı skorları ve analjezik gereksinimleri kaydedildi. Preoperatif ve postoperatif dönemde kaydedilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılmayı kabul eden ve tamamlayabilen 50 hasta dahil edildi. Tüm hastaların anksiyete skoru ortalaması 12 ± 8 bulunmuştur. Cinsiyetler arasında anksiyete skoru açısından fark saptanmamıştır. Anksiyete skoruna göre hastaların %32'sinde (n=16) preoperatif dönemde orta-şiddetli anksiyete saptanmıştır. Anksiyetesi olan hastalarda 1.saat, 6.saat ve 12.Saat VAS skoru ve morfin tüketimi istatiksel olarak daha yüksek saptandı. Sonuç: Preoperatif dönemde orta-şiddetli anksiyetesi olan hastaların postoperatif dönemde artmış ağrı deneyimleri ve artmış analjezik tüketimleri mevcuttur. Bu durum hayat kalitesinde azalmaya yol açabilir, prognozunun kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle kraniotomi planlanan hastaların preoperatif anksiyete açısından etkinliği geçerli skorlar ile değerlendirilmesi ve orta-şiddetli anksiyete skoruna sahip hastaların psikolojik hazırlığına yönelik prosedürler hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although it is stated that craniotomy does not generally cause as much pain as other surgical operations, most craniotomy patients experience moderate to severe pain after surgery. There is a strong relationship between post-craniotomy pain and anxiety and depression. In our study, we will apply the Beck Anxiety Inventory to patients scheduled for craniotomy and compare the postoperative pain experiences and analgesic needs of patients with minimal and mild anxiety levels with those with moderate and severe anxiety levels. Material and Methods: After receiving ethics committee approval, patients who will undergo elective craniotomy surgery in the operating room of Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, Department of Brain and Nerve Surgery between 01.05.2024 and 01.08.2024 were included in our study. In this prospective study, the anxiety scale was applied to the patients in the preoperative period and recorded. In the postoperative period, pain scores and analgesic requirements were recorded. The data recorded in the preoperative and postoperative periods were compared statistically. Results: 50 patients who agreed to participate and were able to complete our study were included. The mean anxiety score of all patients was found to be 12 ± 8. No difference was found between genders in terms of anxiety score. According to the anxiety score, moderate-severe anxiety was detected in 32% of the patients (n=16) in the preoperative period. In patients with anxiety, 1st, 6th and 12th hour VAS scores and morphine consumption were statistically higher. Conclusion: Patients with moderate-severe anxiety in the preoperative period have increased pain experiences and increased analgesic consumption in the postoperative period. This may lead to a decrease in the quality of life and may worsen the prognosis. Therefore, patients planned to undergo craniotomy should be evaluated with valid scores in terms of preoperative anxiety and procedures should be prepared for the psychological preparation of patients with moderate-severe anxiety scores.