Kronik antidepresan kullanımının özofagus motilitesi üzerine in vitro etkilerinin araştırılması
Investigation of the in vitro effects of chronic antidepressant use on esophageal motility
- Tez No: 907360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN KORKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: özofagus, izole organ banyosu, imipramin, fluoksetin, venlafaksin, kontraktilite, düz kas, esophagus, isolated organ bath, imipramine, fluoxetine, venlafaxine, contractility, smooth muscle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Depresyon dünyada en sık gözlenen hastalıklardan biridir ve dünya üzerindeki prevelansı her geçen gün artmaktadır. Depresyonun tedavisinde klinikte en sık kullanılanlar ilaçlar arasında trisiklik antidepresanlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve seçici serotonin noradrenalin geri alım inhibitörleri yer almaktadır. Bu ilaçların santral sinir sistemi dışında, gastrointestinal sistem dahil birçok sistemi etkileyebildiği bilinmektedir. Çalışmamızda sıçanlarda kronik imipramin (trisiklik antidepresan), fluoksetin (seçici serotonin geri alım inhibitörü) ve venlafaksin (seçici serotonin noradrenalin geri alım inhibitörü) uygulamasının özofagus motilitesi üzerine in vitro etkilerini değerlendirmek amaçlandı. Çalışmamızda, 4-5 aylık toplam 32 adet erkek Wistar Albino sıçan kullanılmış olup; 8'er adet sıçandan oluşan 4 deney grubu (kontrol, imipramin, fluoksetin, venlafaksin) oluşturuldu. Deney gruplarına 14 gün boyunca ilaç uygulaması yapıldı. 15. gün özofagus ve gastroözofageal sfinkter düz kas segmentleri izole edilerek organ banyosu sisteminde agonist (karbakol, noradrenalin, serotonin ve KCL) aracılı kontraktil yanıtlar değerlendirildi. Çalışmamız sonucunda, sıçanlara kronik fluoksetin, venlafaksin ve imipramin uygulanmasının özofagus segmentlerinde ve gastroözofageal sfinkterde karbakol ve KCl aracılı kasılma yanıtları ile noradrenalin ve serotonin aracılı gevşeme yanıtlarını kontrole göre değiştirdiği görüldü. Farklı düz kas segmentlerinde, farklı agonist konsantrasyonlarında gözlenen kontraktil yanıt değişikliklerinde, düz kas segmentlerindeki yapısal farklılıklarının yanısıra kontraktil yanıtların düzenlenmesinde rol oynayan çeşitli mekanizmaların da rol oynamış olabileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Depression is one of the most common diseases in the world and its prevalence is increasing day by day. Tricyclic antidepressants, selective serotonin reuptake inhibitors, and selective serotonin noradrenaline reuptake inhibitors are among the most commonly used drugs in the treatment of depression. These drugs affect many systems other than the central nervous system, including the gastrointestinal system. In our study, we aimed to evaluate the in vitro effects of chronic imipramine (tricyclic antidepressant), fluoxetine (selective serotonin reuptake inhibitor), and venlafaxine (selective serotonin noradrenaline reuptake inhibitor) on esophageal motility in rats. In our study, 32 male Wistar Albino rats aged 4-5 months were used and 4 experimental groups (control, imipramine, fluoxetine, venlafaxine) of 8 rats each were formed. Drug administration was performed for 14 days in the experimental groups. On the 15th day, esophageal and gastroesophageal sphincter smooth muscle segments were isolated, and agonist (carbachol, norepinephrine, serotonin, and KCL) mediated contractile responses were evaluated in the organ bath system. As a result of our study, chronic administration of fluoxetine, venlafaxine, and imipramine to rats altered carbachol- and KCl-mediated contractile responses and noradrenaline- and serotonin-mediated raxation responses in esophageal segments and gastroesophageal sphincter compared to control. It was evaluated that structural differences in smooth muscle segments and various mechanisms involved in the regulation of contractile responses may have played a role in the contractile response changes observed in different smooth muscle segments at different agonist concentrations.