Polikistik over sendromu olan kadınlarda serum agouti related peptide düzeyinin araştırılması
Investigation of serum agouti-related peptide levels in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 907379
  2. Yazar: GÜLSÜM KIRILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: AGRP, Polikistik over, polikistik over sendromu, AGRP, Polycystic Ovary, Polycystic Ovary Syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlarda serum Agouti Related Peptide(AGRP) düzeylerinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği jinekoloji polikliniğine 01/12/2023 ile 31/05/2024 tarihleri arasında başvuran 18-39 yaş arası polikistik over sendromu tanısı almış 88 kadın PKOS grubunu oluşturmuştur. PKOS grubu ile yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) açısından eşleştirilmiş 88 sağlıklı kadın da kontrol grubunu oluşturdu. Önce PKOS ve kontrol grubu daha sonra da subgruplar serum AGRP düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan kadınlardaki serum AGRP düzeyleri Human Agouti Related Peptide ELİSA Kiti ile çalışıldı. Bulgular: Kontrol grubu ve PKOS grubu VKİ, kalça çevresi, bel çevresi, gravida, parite, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı ve ortalama arter basıncı açısından benzerdi (p>0,05 hepsi için). PKOS grubunda kreatinin, hemoglobin, hematokrit, total testosteron, serbest testosteron, serbest androjen indeksi, DHEA, DHEA-S ve LH değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. (p=0,01; p=0,014; p0,05; hepsi için). PKOS grubunda medyan serum AGRP düzeyi 331,1 ng/L olarak bulunurken, kontrol grubunda medyan serum AGRP düzeyi 362 ng/L olarak bulundu (p=0, 994). Ayrıca VKİ ve PKOS alt fenotiplerine göre yapılan subgrup analizlerinde de gruplar arasında serum AGRP düzeyleri açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: PKOS tanısı almış olan grup ile kontrol grubu serum Agouti Related Peptide düzeyleri benzerdi. Her ne kadar katılımcı sayısı kesin bir sonuca varmak için yeterli olmasa da serum AGRP'nin PKOS patofizyolojisi ile ilişkili olmadığını ve ya PKOS'un kendisinden etkilenmediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate serum Agouti Related Peptide (AGRP) levels in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Materials and Methods: A total of 88 women aged 18-39 diagnosed with polycystic ovary syndrome who presented to the Gynecology Outpatient Clinic of Umraniye Training and Research Hospital, Health Sciences University of Turkey, between 01/12/2023 and 31/05/2024 formed the PCOS group. A control group of 88 healthy women matched for age and body mass index (BMI) was also established. Serum AGRP levels were compared first between the PCOS and control groups, and then within subgroups. Serum AGRP levels in the participating women were measured using the Human Agouti Related Peptide ELISA Kit. Results: The control and PCOS groups were similar in terms of BMI, hip circumference, waist circumference, gravida, parity, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and mean arterial pressure (p>0.05 for all). In the PCOS group, creatinine, hemoglobin, hematocrit, total testosterone, free testosterone, free androgen index, DHEA, DHEA-S, and LH levels were significantly higher compared to the control group (p=0.01; p=0.014; p0.05 for all). The median serum AGRP level in the PCOS group was found to be 331.1 ng/L, while the median serum AGRP level in the control group was 362 ng/L (p=0.994). Furthermore, subgroup analyses based on BMI and PCOS subphenotypes did not reveal statistically significant differences in serum AGRP levels between the groups. Conclusion: Serum Agouti Related Peptide levels were similar between the PCOS group and the control group. Although the number of participants may not be sufficient to draw a definitive conclusion, we believe that serum AGRP is not related to the pathophysiology of PCOS and may not be affected by the syndrome itself.