Gebelik geçirmiş olan fertil polikistik over sendromlu hastalar ile gebelik sahibi olmayan infertil polikistik over sendromlu hastalarda neudesin molekül düzeyinin karşılaştırılması
Comparison of neudesin molecule levels between fertile polycystic ovary syndrome patients with a history of pregnancy and infertile polycystic ovary syndrome patients without pregnancy
  1. Tez No: 942364
  2. Yazar: İPEK PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: NEUDESİN (neuron-derived neurotrophic factor, NENF), polikistik over sendromu, infertilite, NEUDESIN (neuron-derived neurotrophic factor, NENF), polycystic ovary syndrome (PCOS), infertility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada gebelik geçirmiş olan fertil polikistik over sendromlu hastalar ile gebelik sahibi olmayan infertil polikistik over sendromlu hastalar arasında Neudesin molekül düzeyini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği jinekoloji polikliniğine 01/02/2024 ile 01/02/2025 tarihleri arasında başvuran 18-39 yaş arası gebeliği olmayan infertil polikistik over sendromu (infertilitesi polikistik over sendromuna bağlı olup; dış etkenler ya da diğer infertilite sebeplerine bağlı olmayan) olan , diabetes mellitus veya bir başka endokrin bozukluğu olmayan bmı0,05). İnfertil PKOS grubundaki olguların ALT, progesteron, Neudesın ölçümleri fertil PKOS grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü. (p=0,016; p=0,003; p=0,045). İnfertil PKOS grubundaki olguların TSH, T4, LH, DHEASO4, Total testosteron ölçümleri fertil PKOS grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,017; p=0,001; p=0,001; p=0,001; p=0,004). Sonuç: İnfertil PKOS ile fertil PKOS hastaları arasında serum Neudesin (neuron-derived neurotrophic factor; NENF) düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmış olup, çalışmanın başında hipoteze edildiği gibi infertil PKOS grubunda Neudesin molekül düzeyi fertil PKOS grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin sayısı, genel geçer bir sonuca ulaşmak için yetersiz olsa da ve infertil olarak kabul ettiğimiz kişilerin daha sonra spontan gebelik sahibi olup olmadığını bilmesek dahi Neudesin molekülünün PKOS patofizyolojisi ile ilişkili olduğunu ve infertilite üzerine etkisinin olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to compare Neudesin molecule levels between fertile polycystic ovary syndrome (PCOS) patients who had experienced pregnancy and infertile PCOS patients who had never conceived. Materials and Methods: The study included women aged 18-39 years who visited the Gynecology Clinic at Ümraniye Training and Research Hospital, Health Sciences University of Turkey, between February 1, 2024, and February 1, 2025. The infertile PCOS group consisted of 44 women diagnosed with PCOS-related infertility (excluding infertility due to external factors or other causes), with BMI 0.05). However, in the infertile PCOS group, ALT, progesterone, and Neudesin levels were significantly lower than in the fertile PCOS group (p = 0.016, p = 0.003, p = 0.045). Conversely, in the infertile PCOS group, TSH, T4, LH, DHEASO4, and total testosterone levels were significantly higher than in the fertile PCOS group (p = 0.017, p = 0.001, p = 0.001, p = 0.001, p = 0.004). Conclusion: A significant difference in serum Neudesin levels was observed between fertile and infertile PCOS patients. As hypothesized at the outset of the study, Neudesin levels were significantly lower in the infertile PCOS group compared to the fertile group. Although the sample size may not be sufficient for definitive conclusions and the spontaneous pregnancy status of infertile patients is unknown, findings suggest that Neudesin is implicated in PCOS pathophysiology and may influence infertility. Further research is needed to clarify its exact role.