Görme engelli kadınlarda toplumsal cinsiyet algısı ve üreme baskısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between gender perception and reproductive coercion visually impaired women
- Tez No: 907399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖZÜYEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, üreme, baskı, görme engelli bireyler, kadınlar, Gender, reproduction, coercion, visual impaired persons, women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma görme engelli kadınlarda toplumsal cinsiyet algısı ve üreme baskısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla 15 Ocak -15 Mayıs 2024 tarihleri arasında tanımlayıcı tipte yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Altı Nokta Görme Engelliler Derneği'nin 31 şubesine kayıtlı 1700 görme engelli kadın oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü prevelansı 0,02, %5 hata oranı ve %95 güven aralığında 120 kadın olarak hesaplanmıştır. Yaşanabilecek kayıplar göz önüne alınarak örneklem sayısı yaklaşık %15 arttırılarak araştırma 135 kadın ile tamamlanmıştır. Araştırmada veriler, telefonla görüşme yöntemi ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında,“Kişisel Bilgi Formu”,“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”ve Üreme Baskısı Ölçeği" ölçekleri kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 18.0 programı ile değerlendirilmiştir. Kritik anlamlılık değeri p0,05). Araştırma sonucunda, görme engelli kadınların toplumsal cinsiyet algılarının olumlu olduğu, üreme baskısı yaşamadıkları, toplumsal cinsiyet algısı ile üreme baskısı arasında ilişki olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study between January 15 and May 15, 2024, in order to evaluate the relationship between gender perception and reproductive coercion in visually impaired women. The population of the research consists of 1700 visually impaired women registered in 31 branches of Six Dots Association for the Visually Impaired. The sample size was calculated as 120 women with a prevalence of 0.02, an error rate of 5%, and a confidence interval of 95%. Considering possible losses, the number of samples was increased by approximately 15% and the research was completed with 135 women. In the study, data were collected using the telephone interview method and face-to-face interview method.“Personal Information Form”,“Gender Perception Scale”and Reproductive Coercion Scale" scales were used to collect data. The data were evaluated with the IBM SPSS Statistics 18.0 program. The critical significance value was taken as p0,05). As a result of the research, it was determined that visually impaired women's gender perceptions were positive, they did not experience reproductive coercion, and there was no relationship between gender perception and reproductive coercion.