Çocuk tiyatro oyunlarının Sosyal Bilgiler dersi öğrenme alanları bağlamında incelenmesi
Examination of children's theater texts in the context of Social Studies lesson learning areas
- Tez No: 907484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Sosyal Bilgiler, Öğrenme Alanları, Çocuk Tiyatrosu Oyunları, Theatre, Social Studies, Learning Areas, Children Theater Texts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanlık tarihi ile birlikte başlayan tiyatro, sadece sanatsal işlevi ile değil, eğitici işlevi ile de ön plandadır. Estetik hazzın yanı sıra insanlara başka insanların bulundukları durumlar üzerinden eğitici dersler verebilmektedir. Toplumun aynası olarak tabir edilen tiyatro, yine topluma iyi ve sorumlu vatandaşlar yetiştirmeyi amaçlayan Sosyal Bilgiler dersi ile yakından ilişkilidir. Ancak literatür araştırıldığında Sosyal Bilgiler eğitiminde tiyatro kullanımına dair çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. Bu çalışmada yerli çocuk tiyatro oyunlarının sosyal bilgiler dersi öğrenme alanları bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada doküman incelemesi yöntemi ile elde edilen veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada 2023 yılı güncel kütüphane listesinde yer alan 303 adet yerli çocuk oyunundan, 169 adet yerli çocuk oyununa ulaşılmıştır. İncelenen yerli çocuk tiyatro oyunlarından 35 tanesi Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında yer alan öğrenme alanları kazanımları ile doğrudan ilişkilendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programında yer alan öğrenme alanları ile ilişkilendirilebilen çocuk tiyatro oyunlarının Sosyal Bilgiler eğitiminde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda sosyal bilgiler eğitiminde çocuk tiyatro oyunlarının aktif şekilde kullanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. İlişkilendirilen bu yerli çocuk oyunları Sosyal Bilgiler eğitiminde uygulamalı olarak kullanılabilir ve öğrenci başarısına etkisi incelenebilir. Ayrıca başka şehirlerdeki devlet tiyatroları kütüphanelerinde bulunan yerli çocuk oyunlarının incelenmesine ve doğrudan Sosyal Bilgiler öğretiminde kullanılabilecek çocuk oyunlarının yazılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Dating back thousands of years, theater is at the forefront not only for its artistic function but also for its educational function. In addition to aesthetic pleasure, it can teach people educational lessons through other people's situations. Theater, which is described as the mirror of society, is closely related to the Social Studies, which aims to raise good and responsible citizens. However, when the literature is searched, studies on the use of theater in Social Studies education are quite limited. In this study, it was aimed to examine children's theater texts in the context of social studies course learning areas. The data obtained through document analysis method were analyzed by content analysis. In the study, 169 children's theater texts were reached out of 303 local children's theater texts in the current library list of 2023. Thirty-five of the local children's theatre texts were directly associated with the learning areas in the Social Studies Curriculum. In the light of the findings, it was concluded that children's theater texts that can be associated with the learning areas in the Social Studies Curriculum can be used in Social Studies education. According to the results of the research, suggestions were made for the active use of children's theater texts in social studies education. These associated local children's theater texts can be used practically in Social Studies education and their effect on student achievement can be examined. In addition, suggestions were made for examining local children's theater texts in the libraries of state theaters in other cities and for writing children's theater texts that can be used directly in Social Studies teaching.