3-4 yaş arasında çocuğu olan anne ve babalarınebeveynlik biçimlerinin dil gelişimine etkisi
The effect of parenting styles of mothers and fathersof 3-4 year old children on language development
  1. Tez No: 907532
  2. Yazar: ÖZDEN GAMSIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dil gelişimi, ebeveynlik biçimleri, sosyo-ekonomik düzey, iletişim becerileri, Language development, parenting styles, socio-economic status, communication skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu yüksek lisans tezi, 3-4 yaş aralığındaki çocukların dil gelişimi ile ebeveynlik biçimleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, Türkçe konuşan çocuklar ve ebeveynleri üzerinde uygulanacak TEDİL, AGTE, ASBÖ ölçekleri ile ebeveynlik biçimlerinin çocukların dil gelişimi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Araştırma; demokratik, otoriter ve izin verici ebeveynlik stillerinin çocukların ifade edici ve alıcı dil gelişimine etkilerini araştırmakta, ayrıca bu ebeveynlik biçimlerinin sosyo-ekonomik düzey, çocuğun ve ebeveynin cinsiyeti, ailenin gelir düzeyi, ailedeki çocuk sayısı ve çocuğun kaçıncı çocuk olduğu gibi değişkenlerle olan ilişkisini incelemektedir. Ölçekler aracılığıyla toplanan veriler, ebeveynlik stillerinin çocukların dil gelişimi üzerindeki farklı etkilerini ve bu etkilerin demografik faktörlere göre nasıl değiştiğini ortaya koymuştur. Araştırma bulguları, demokratik ebeveynlik stilinin çocukların dil gelişimini olumlu yönde etkilediğini, otoriter ve izin verici ebeveynlik stillerinin ise sınırlayıcı ve olumsuz etkiler yarattığını göstermiştir. Bu çalışma, ebeveynlerin çocuklarının dil gelişimine katkı sağlamak için daha bilinçli ve etkili ebeveynlik stratejileri geliştirmelerine yardımcı olmayı ve çocuklarla yapılan terapi ve müdahalelerde ebeveynlerin süreçlere dâhil olmalarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the relationship between parenting styles and language development of children 3 to 4 years of age. The primary aim of the study is to assess the impact of parenting styles on children's language development using the data collected via a series of scales administered to Turkish-speaking children and their parents. The research investigates the effects of democratic, authoritarian, and permissive parenting styles on expressive and receptive language development. Additionally, it explores the relationship between these parenting styles and variables such as socio-economic status, the child's and parent's gender, family income level, the number of children in the family, and the child's birth order. Data reveal the differing impacts of parenting styles on children's language development and how these effects vary according to demographic factors. The findings indicate that democratic parenting positively influences children's language development, whereas authoritarian and permissive parenting styles have limiting and negative effects. This study aims to help parents develop more conscious and effective parenting strategies to contribute to their children's language development and emphasizes the importance of involving parents in therapy and intervention processes with children.