Bazı üzümsü meyvelerin farklı ekstrelerinin fenolik bileşen analizi ve antioksidan aktivitesinin karşılaştırılması
Phenolic compounds analysis and comparison of antioxidant activity of different extracts of some berry fruits
  1. Tez No: 907533
  2. Yazar: ALI HASAN SAQEE SAQEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURANİYE ERUYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Üzümsü Meyveler, Antosiyanin miktarı, Antioksidan Aktivite, YBSK, Berry fruits, Anthocyanin content, Antioxidant Activity, HPLC
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son yıllarda, tüketicilerin hazır gıda ürünlerinde sentetik bileşiklerin kullanımının güvenliği konusunda daha fazla endişe duyması nedeniyle, meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan doğal antioksidanların kullanımına yönelik küresel bir eğilim artmaktadır. Bitkisel kaynakların antioksidan ve antimikrobiyal olarak kullanımını teşvik eden başlıca faktörler; maliyetinin düşük olması, değişik fitokimyasal bileşikleri içeren bitkiler ve antioksidan miktarlarının insan vücudu için biyoyararlılığı yüksek olması ve sentetik olanlara göre insan vücudunda olumsuz etkilerinin daha az olması sayılabilir. Üzümsü meyveler, sağlığa birçok fayda sağlayabilen zengin fitokimyasal içeriğe sahip önemli meyveler arasında yer almaktadır. Bu yüksek lisans tezi, üzümsü meyvelerin fitokimyasal bileşenlerini ve antioksidan aktivitelerini inceleyerek, bu meyvelerin potansiyel sağlık yararlarını anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmamızda, ahududu, çilek, kuşburnu, kivi, gilaburu ve murt olmak üzere altı farklı meyvenin antioksidan kapasiteleri, DPPH, ABTS, Demir Şelasyonu, CUPRAC ve FRAP gibi beş farklı yöntemle değerlendirilmiştir. Bu meyveler, metanol, etanol ve aseton olmak üzere üç farklı çözücüde ekstre edilerek analizlere tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, DPPH yöntemi için ahududu metanol ekstresi, ABTS radikal süpürücü deneyinde ve FRAP yönteminde kuşburnu aseton ekstresi, Demir Şelatlayıcı etki testinde ise murt metanol ekstresi, CUPRAC yönteminde kivi metanol ekstresi en yüksek antioksidan aktiviteyi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a global trend towards the use of natural antioxidants found in fruits and green leafy vegetables, as consumers are increasingly concerned about the safety of synthetic compounds in ready-to-eat foods. The main factors that encourage the use of plant sources as antioxidants and antimicrobials are; low cost, plants containing different phytochemical compounds and high bioavailability of antioxidant amounts for the human body, and less adverse effects on the human body compared to synthetic ones. Berries are among the important fruits with rich phytochemical content that can provide many health benefits. This master's thesis aims to understand the potential health benefits of berries by examining their phytochemical components and antioxidant activities. In our research, the antioxidant capacities of six different fruits, namely myrtle, strawberry, rosehip, kiwi, raspberry, and guelder-rose were evaluated by five different methods such as DPPH, ABTS, Iron Chelation, CUPRAC and FRAP. These fruits were extracted in three different solvents, methanol, ethanol and acetone, and subjected to phytochemical analysis. According to the results, raspberry methanol extract for the DPPH method, rosehip acetone extract for the ABTS method, myrtle methanol extract for the Iron Chelation method, kiwi methanol extract for the CUPRAC method and rosehip acetone extract for the FRAP method showed the highest antioxidant activity.