Yeni Nesil Bilim Standartlarının (NGSS) ortaokul 5. sınıf fen bilimleri eğitimine etkisi
The effect of Next Generation Science Standarts (NGSS) on 5th grade science education
  1. Tez No: 907607
  2. Yazar: RUMEYSA KARAMIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ ORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesil Bilim Standartları, Madde ve Değişim, Akademik başarı, STEM, TIMSS, Next Generation Science Standards, Matter and Interactions, Academic Success, STEM and TIMSS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Fen eğitim programlarında ülkeler bazında yapılan değişikler incelendiğinde çağın değişmesi ve nitelikli insan gücüne olan ihtiyacın artmasından kaynaklı değişikliklere gitmiştir. Bu ülkelerden biri olan Amerika uzun süreli bir ön çalışma ile ortaya konmuş“ Yeni Nesil Bilim Standartları (NGSS)”nı oluşturmuştur. NGSS'nin okullarda uygulanması sonucu Amerika'da STEM uygulaması ve uluslararası sınavlarda başarılı sonuçlar getirdiği fark edilmiştir. Ülkemizdeki alan yazın incelendiğinde NGSS temelli yapılmış bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın genel problemi; Dünya üzerinde Amerika'da başlayan ve STEM eğitiminin gelişimini de baz alarak oluşturulan“Yeni Nesil Bilim Standartları”nın ülkemiz eğitim programı ile uygunluğunun değerlendirilmesidir. Araştırma da deneysel araştırma modellerinden ön test son test kontrol gruplu model yarı deneysel biçimde kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Antalya ili Finike ilçesi Cengiz Topel Ortaokulu 5/A, 5/D, 5/E, 5/F sınıflarında eğitim gören 56 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak TIMSS 2015 ve TIMSS 2019 yıllarına ait yayınlamış“Madde ve Özellikleri”ünitesi ile ilgili sorular ve MEB tarafından“Madde ve Özellikleri”ile ilgili yayınlanmış kazanım kavrama testlerinden alınan sorular birleştirilerek oluşturulan“Yeni Nesil Bilim Standartları Başarı Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, başarı ölçeği uygulama öncesi ve sonrasında her iki gruba uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler istatistik programına aktarılarak analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin analizi 0,05 anlamlılık düzeyinde“Bağımsız t-testi”,“Bağımlı t testi”ve“İki faktörlü ANOVA”ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan uygulamalar ve analizler sonucunda NGSS temelli öğretim stratejinin 5. Sınıf“Madde ve Değişim”ünitesine ait konuların öğretiminde akademik başarıda anlamlı bir fark olduğu ve elde edilen farkın başarıyı artırma açısından pozitif yönde oluştuğu sonucuna varılmıştır. Ülkemizde uluslararası sınavlardaki başarı oranını yükseltmede“NGSS”nin araştırılıp literatüre kazandırılması önem oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has undergone changes due to the changing times and the increasing need for qualified manpower when the changes made in science education programs on a country basis are examined. America, one of these countries, has created the“Next Generation Science Standards (NGSS)”, which was put forward with a long-term preliminary study. As a result of the implementation of NGSS in schools, it has been noticed that it has brought successful results in STEM application and international exams in America. When the literature in our country was examined, no research based on NGSS was found. The general problem of this study is; It is to evaluate the compatibility of the“New Generation Science Standards”, which started in America and was created based on the development of STEM education around the world, with our country's education program. In the research, the pre-test post-test control group model, one of the experimental research models, was used in a quasi-experimental format. The study group of the research consists of 56 students studying in 5/A, 5/D, 5/E, 5/F classes of Cengiz Topel Secondary School in Finike district of Antalya province. The“Next Generation Science Standards Achievement Scale”, which was created by combining the questions about the“Material and Properties”unit published in TIMSS 2015 and TIMSS 2019 and the questions taken from the acquisition comprehension tests published by the Ministry of National Education regarding“Material and Properties”, was used as a data collection tool. The data was obtained by applying the success scale to both groups before and after the application. The obtained data were transferred to the statistical program and analyzed. In the study, data analysis was carried out with“Independent t-test”,“Dependent t-test”and“Two-factor ANOVA”at the 0.05 significance level. As a result of the applications and analyses, it was concluded that there was a significant difference in academic success in teaching the subjects of the 5th Grade“Matter and Change”unit of the NGSS-based teaching strategy and that the difference obtained was positive in terms of increasing success.It is important to research“NGSS”and introduce it to the literature in order to increase the success rate in international exams in our country.