Dezavantajlı ailelerde ebeveyn tükenmişliği ile çocuklarının psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişki
The relationship between parental burnout and their children's psychological well-being in disadvantaged families
- Tez No: 907647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, çocuk, sosyal ve ekonomik destek, ebeveyn, duygusal ve psikolojik iyi oluş, ebeveyn tükenmişliği, Family, child, social and economic support, parent, Emotional and psychological well-being, parental burnout
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinden yararlanan ailelerin ebeveyn tükenmişliği durumunu ortaya çıkarmak ve bu ailelerin ebeveyn tükenmişlik durumları ile çocuklarının psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Dezavantajlı ailelerin ebeveyn tükenmişliği ile çocuklarının psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelendiği bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum ili Pasinler ilçe Sosyal Hizmet Merkezinden sosyal ve ekonomik destek hizmeti alan 185 aile ve onların çocukları, örneklemini ise 103 aile ve çocukları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anne ve babalara önce demografik bilgi formu daha sonra da tükenmişlik düzeylerini belirlemek için“Ebeveyn Tükenmişlik Ölçeği”ve çocukların psikolojik iyi oluşlarını belirlemek için Stirling Psikolojik İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizi için SPSS 22.00 programı kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre ebeveyn tükenmişliği ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Bulgular: Ebeveyn Tükenmişliği Ölçeği ve Stirling Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puanlarına ilişkin ortalama değerlere bakıldığı zaman; Ebeveyn Tükenmişliği Ölçeği puan ortalaması 67,3 bulunmuş ve çalışmaya katılan ebeveynlerin tükenmişlik ölçek puanları ortanın üstünde ve ebeveyn olarak tükenmişlikleri orta derecede bulunmuştur. Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği puan ortalamaları yüksek olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan ebeveynlerin cinsiyetine, yaşlarına, evlilik sürelerine, evlenme şekillerine, çocuk sayısına, eğitim durumuna, gelir durumuna göre Ebeveyn Tükenmişlik Ölçeği ve Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği açısından farklar incelenmiş ve puanlar açısından farklılık anlamsız bulunmuştur. Ebeveyn Tükenmişlik Ölçeği ile Stirling Çocuklar için Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği arasındaki ilişki incelendiğinde korelasyon değerlerinin tümü anlamsız bulunmuştur. Sonuçlar: Araştırma sonuçları Ebeveyn Tükenmişliği Ölçeği ve Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği'nden alınan puanların ilişkili olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte ebeveynlerin Ebeveyn Tükenmişliği Ölçeğinden aldıkları puanların ortanın üstünde, çocukların ise Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeğinden aldıkları puanların yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca elde ettiğimiz bulgulardan yola çıkarak önleyici ve müdahele edici durumların incelendiği araştırmalarda bu sonuçlardan faydalanılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main aim of this research is to reveal the level of parental burnout in families benefiting from Special Education Services (SED) and to examine the relationship between these families' levels of parental burnout and their children's psychological well-being. Method: In this study, which examines the relationship between parental burnout in disadvantaged families and the psychological well-being of their children, a correlational survey method from quantitative research techniques was employed. The population of the study consists of 185 families and their children receiving social and economic support services from the Social Services Center in Pasinler District, Erzurum Province, while the sample comprises 103 families and their children. As data collection tools, a demographic information form was first administered to the parents, followed by the“Parent Burnout Assessment”to determine their burnout levels and the“Stirling Children's Well-being Scale”to assess the children's psychological well-being. The data obtained from the research were analyzed using SPSS 22.00. The relationship between parental burnout and psychological well-being was examined based on the obtained data. Findings: When the average values of the Parental Burnout Scale and the Children's Emotional and Psychological Well-Being Scale scores were examined; the average Parental Burnout Scale score was found to be 67.3, and the burnout scale scores of the parents participating in the study were above average and their burnout as parents was found to be at a moderate level.In contrast, the average scores for the Emotional and Psychological Well-Being Scale for Children were found to be high. Differences in scores on the Parental Burnout Scale and the Emotional and Psychological Well-Being Scale for Children were analyzed based on parents' gender, age, duration of marriage, manner of marriage, number of children, educational level, and income status. No significant differences were found in the scores based on these variables. Additionally, when examining the relationship between the Parental Burnout Scale and the Emotional and Psychological Well-Being Scale for Children, all correlation values were found to be non-significant. Conclusions: The results of the study indicate that there is no significant relationship between the scores on the Parental Burnout Scale and the Emotional and Psychological Well-Being Scale for Children. However, it was found that the parents' scores on the Parental Burnout Scale were above average, while the children's scores on the Emotional and Psychological Well- Being Scale were high. Based on these findings, it would be beneficial to consider these results in research focusing on preventive and interventive measures.