Paleolitik Çağ Avrupa mağara tasvirlerinin sanatsal açıdan değerlendirilmesi
Artistic evaluation of paleolithic age European cave depictions
  1. Tez No: 907659
  2. Yazar: NECLA SERGİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Paleolitik Çağ, Sanat, Mağara Resimleri, Tasvir, Sanat Tarihi, Paleolithic Age, Art, Cave Paintings, Depiction, Art History
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanoğlu, kemik üzerine tasvirler, boncuk kolyeler, heykeller ve kemik flütler ile mağara duvarlarına yaptıkları resimlerle ilk sanatsal aktiviteleri Üst Paleolitik Çağ'da gerçekleştirmişlerdir. İnsanoğlunun, bu dönemdeki yaşam alanı olan mağara duvarlarına yapılan av tasvirleri ile birlikte“mağara resimleri”ortaya çıkmıştır. Soyut olan düşüncenin somut olarak vücut bulduğu mağara resimlerinin yapımında, doğada hazır hâlde bulunan pigmentlerden yararlanılmıştır. Günlük hayatta karşılaşılan hayvan tasvirleri, aynı zamanda nesli tükenmiş hayvanları da kapsadığından dönemin ekolojik ortamını hakkında da bilgi vermektedir. Profilden natüralist tasvirler mağara duvarının niteliğine göre kullanılan aletler belirlendiği anlaşılmaktadır. Tasvirlerde ki zemin seçimi ve kullanılan yöntemlerin düşünülenin aksine dönemin insanın resim yapma hususunda uzman olduğunu ve yaşamış olduğu ortamı tanıyarak iyi şekilde tasvir edebildiğini göstermektedir. Bu çalışma ile mağara tasvirleri çeşitli yöntemlerle tasnif ve tahlil edilerek sanat tarihi çerçevesinden yeniden değerlendirmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humankind realized the first artistic activities in the Upper Paleolithic Age with depictions on bone, bead necklaces, sculptures, bone flutes and paintings on cave walls.“Cave paintings”emerged with the hunting depictions made on the cave walls, which were the living space of human beings in this period. In the construction of cave paintings, where abstract thought was embodied concretely, pigments found in nature were utilized. The depictions of animals encountered in daily life also provide information about the ecological environment of the period, as they also include extinct animals. It is understood that the tools used in the naturalistic depictions in profile were determined according to the nature of the cave wall. Contrary to popular belief, the choice of the ground and the methods used in the depictions show that the people of the period were experts in painting and were able to recognize the environment they lived in and depict it well. With this study, the cave depictions were classified and analyzed with various methods and re-evaluated from the framework of art history.