Kurumsal halkla ilişkiler ve hikâye anlatıcılığı: OPET'in farkındalık uygulaması
Corporate public relations and storytelling: OPET's awareness practice
- Tez No: 907709
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler, Hikâye Anlatıcılığı, Farkındalık, OPET, Public Relations and Promotion, Public Relations, Storytelling, Awareness, OPET
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada, birçok sosyal sorumluluk projeleri olan ve bu projeler doğrultusunda birçok farkındalık çalışmaları yürüten, bu çalışmalar sayesinde marka bilinirliğini yükseltmiş olan, OPET akaryakıt şirketi ele alınmıştır. OPET'in markalaşması doğrultusunda izlenilmesi gereken stratejilerin olduğu, bu stratejilerden biri olan ve en büyük katkıyı sağlayarak OPET'in imaj oluşturmasındaki en önemli katkıyı sağlayan 'Hikâye Anlatıcılığı' tekniği açıklanılmaktadır. Bu bağlamda, bir kurumun hikâye anlatım tekniği ile nasıl markalaştığı, hedef kitlesi üzerinde ne gibi etkiler bıraktığı ve farkındalık konusunda nasıl ilerlediği aktarılmıştır. Kurumsal halkla ilişkilerde hikâye anlatım tekniğinin kullanımının, yapılan çalışmada elde edilen bulgular neticesinde, hedef kitlede bıraktığı etki ve bu etkinin, kurumun markalaşması üzerinde, belirleyici bir unsur olup olmadığını belirleyebilmek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Böylece yürütülen çalışmayla, kurumun bilinirlik seviyesinin artmasına olanak sağlanması, ayrıca kurumun yapmış olduğu ve yapacağı çalışmalarda, izlemesi gereken stratejilerle birlikte, doğru mecralarda iletilmek istenilen mesajların aktarılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada Konya'da hayatını sürdüren 18 yaş ve üzerinde OPET akaryakıt şirketinden hizmet alan ve ziyarette bulunan, 450 katılımcı üzerinden bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada, bir farkındalık çalışması olarak yürütülen hikâye anlatım tekniğinin, kurumlar üzerindeki etkisi ölçülmek istenmiştir. Araştırma sonucunda ise katılımcıların, OPET'in yapmış olduğu farkındalık çalışmalarından, yarısından fazlasının bazı konularda haberlerinin olduğunun sonucuna varılmakta olup, katılımcıların büyük bir kesiminin, haftada 1 gün ile 3 gün arasında hizmet aldıklarını belirtmişlerdir. Fakat OPET'in hikâye anlatım tekniği ile yürüttüğü çalışmalar sayesinde hizmet alma ve ziyaret etme sıklıklarının artmakta olduğu görülerek katılımcıların, yürütülen çalışmalar sayesinde harekete geçme eylemi gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines the OPET fuel company, which has many social responsibility projects and has carried out many awareness activities in line with these projects, and has increased its brand awareness thanks to these activities. The strategies that need to be followed in line with OPET's branding, one of which is the 'Storytelling' technique, which provides the greatest contribution and provides the most important contribution in creating OPET's image, are explained. In this context, it is conveyed how an institution becomes a brand with the storytelling technique, what kind of effects it leaves on its target audience and how it progresses in terms of awareness. The purpose of this study is to determine whether the use of the storytelling technique in corporate public relations, the effect it leaves on the target audience as a result of the findings obtained in the study, and whether this effect is a determining factor in the branding of the institution. Thus, with the study carried out, it is aimed to increase the awareness level of the institution, and also to convey the messages that are desired to be conveyed in the right channels together with the strategies that the institution needs to follow in the studies it has done and will do. In the study, a survey was conducted on 450 participants aged 18 and over who received and visited OPET fuel oil company and who live in Konya. The study aimed to measure the effect of the storytelling technique, which was carried out as an awareness study, on institutions. As a result of the study, it was concluded that more than half of the participants were aware of the awareness studies conducted by OPET on some issues, and a large portion of the participants stated that they received service between 1 and 3 days a week. However, it was observed that the frequency of receiving service and visiting increased thanks to the studies carried out by OPET with the storytelling technique, and the participants took action thanks to the studies carried out.