Dijital bağımlılık düzeyleri ve iletişim becerileri ilişkisi
Relationship between digital addiction levels and communication skills
- Tez No: 907710
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Bağımlılık, Dijital Hastalık, Dijital İletişim, İletişim Becerileri, Zeka Türleri, Çoklu Zeka Kuramı, Digitalization, Digital Addiction, Digital Disease, Digital Communication, Communication Skills, Types Of İntelligence, Multiple İntelligence Theory
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Günümüz şartlarında teknolojinin sürekli gelişmesi ve dijital cihazların kullanımının yaygınlaşması; insanların yaşam tarzlarını, iletişim şekillerini ve davranış biçimlerini doğrudan etkilemektedir. Birçok olumlu katkısının yanı sıra, dijitalleşmenin beraberinde getirdiği bazı olumsuz durumlar da bulunmaktadır. Yeni çağ hastalıkları olarak da adlandırılan bu dijital hastalıklar özellikle interneti ve dijital cihazları çok yoğun ve aktif olarak kullanan bireyler üzerinde çeşitli bağımlılıklar yaratmaya başlamıştır. Sayısal ve sözel zeka türlerine sahip olan bireylerin dijital bağımlılık düzeylerinin iletişim becerilerine olan etkisini ölçmeye yönelik olarak planlanmış olan bu çalışmada Türkiye'nin 7 farklı coğrafi bölgesinde yaşayan 18 yaş üstü 1214 kişiye online anket tekniği ile ulaşılmış, bireylerin sözel veya sayısal zekaya sahip olma durumları doğrultusunda, sosyo-demografik özelliklerine göre, dijital bağımlılık düzeyleri ve iletişim becerilerine ait bilgiler toplanmıştır. Uygulama kapsamında elde edilen veriler doğrultusunda analiz yapılarak, araştırmanın bulguları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, the continuous development of technology and the widespread use of digital devices directly affect people's lifestyles, communication methods, and behavior patterns. Alongside many positive contributions, digitalization also brings some negative situations. These digital diseases, also referred to as new age diseases, have begun to create various addictions, especially among individuals who use the internet and digital devices very intensely and actively. This study, planned to measure the effect of digital addiction levels on communication skills of individuals with numerical and verbal intelligence types, reached 1214 people over the age of 18 living in 7 different geographical regions of Turkey through an online survey technique, and collected information on digital addiction levels and communication skills according to their socio-demographic characteristics based on whether they possess verbal or numerical intelligence. Within the scope of the application, the research hypotheses were tested, and the findings of the research were presented based on the data obtained as a result of the analysis.