Ektopik gebelik tanısıyla kliniğimizde cerrahi tedavi yapılan hastaların postoperatif fertilitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative fertility of patients who received surgical treatment in our clinic with the diagnosis of ectopic pregnancy
- Tez No: 907762
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik Gebelik, Fertilite, Salpenjektomi, Salpingostomi, Serum β-hCG, Ectopic Pregnancy, Fertility, Salpingectomy, Salpingostomy, Serum β-hCG
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Ektopik Gebelik Tanısıyla Kliniğimizde Cerrahi Tedavi Yapılan Hastaların Post Operatif Fertilitelerinin Değerlendirilmesi Hastalar ve Yönetim: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Ağustos 2018-Ağustos 2023 yılları arasında ektopik gebelik tanısıyla cerrahi yapılmış hastalar postoperatif fertilite durumlarına göre incelemeye alındı. Hastanemizin bilgi yönetim sistemi aracılığıyla ektopik gebelik tanısı almış ve hastanemizde operasyon geçirmiş hastalara erişim sağlandı. Hastaların klinik ve laboratuvar verilerine sistem üzerinden inceleme yapılarak ulaşıldı. Cerrahi tedavi uygulanan hastalar salpenjektomi, salpingostomi ve milking yöntemlerine göre gruplandırıldı. Veriler karşılaştırmalı analiz yapılarak incelendi ve istatistiksel yöntemler kullanılarak sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Ağustos 2018-Ağustos 2023 yılları arasında 18-45 yaş aralığında olan ve ektopik gebelik teşhisi konmuş hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 176 hasta geçirdikleri operasyon şekilllerine göre (salpingostomi, milking, salpenjektomi) üç gruba ayrıldı. 18-45 yaş aralığının dışında olanlar, sadece medikal tedavi uygulanan hastalar, ekspektan yaklaşımla tedavisi tamamlanan hastalar ve operasyon şekli laparotomik olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların 69(%39,2)'una salpenjektomi, 75(%42,6)'ine salpingostomi, 34(%19,3)'üne milking(sağma) yöntemi uygulandı. Hastalar yaş, abort öyküsü, geçirilmiş abdominal/pelvik cerrahi, geçirilmiş ektopik gebelik öyküsü, RİA kullanımı ve IVF gebelik öyküsü gibi risk faktörlerine göre kıyaslandı ve fertilite açısından anlamlı bir fark gözlenmedi. Cerrahi prosedürler içinde postoperatif fertilite açısından salpingostomi ve milking yönteminin salpenjektomiye kıyasla daha olumlu sonuçlarının olduğu tespit edildi. Çalışmamızda operasyon sonrası gebelik olma durumunun, risk faktörleri olan; abort öyküsü, abdominal/pelvik operasyon öyküsü, geçirilmiş ektopik gebelik, Ria, IVF ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisinin olmadığı saptandı. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, ektopik gebelik cerrahisi sonrası fertilite açısından önemli ipuçları sunmaktadır. Bulgularımız, literatürde bildirilen verilerle büyük oranda uyumludur. Cerrahi tedavi yöntemlerinin postoperatif fertilite üzerindeki etkileri, hastaların yaşı, cerrahi geçmişi ve uygulanan tedavi şekline bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tedavide cerrahi müdahalelerin doğru şekilde yönetilmesi, hastaların doğurganlık potansiyellerini en üst seviyede koruma imkânı sağladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of Postoperative Fertility in Patients Treated Surgically in Our Clinic with a Diagnosis of Ectopic Pregnancy Patients and Management: Patients diagnosed with ectopic pregnancy and treated surgically at Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, between August 2018 and August 2023 were included in the study. Access to patients diagnosed with ectopic pregnancy and operated on at our hospital was obtained through the hospital's information management system. The clinical and laboratory data of the patients were examined through the system. Patients who underwent surgical treatment were grouped according to the method used: salpingectomy, salpingostomy, or milking technique. The data were analyzed through comparative analysis and the results were evaluated using statistical methods. Results: Patients diagnosed with ectopic pregnancy between August 2018 and August 2023, within the age range of 18-45, were included in the study. A total of 176 patients were divided into three groups based on the type of surgery they underwent: 69 (39.2%) underwent salpingectomy, 75 (42.6%) underwent salpingostomy, and 34 (19.3%) underwent the milking technique. Patients outside the age range of 18-45, those treated with only medical therapy, those treated with expectant management, and those who underwent laparotomic surgery were excluded from the study. The patients were compared in terms of age, history of abortion, previous abdominal/pelvic surgery, history of ectopic pregnancy, IUD usage, and IVF pregnancy history. No significant difference was observed in terms of fertility. Among the surgical procedures, salpingostomy and milking techniques were found to have more favorable outcomes regarding postoperative fertility compared to salpingectomy. In our study, there was no statistically significant relationship between post-operative pregnancy status and risk factors such as a history of abortion, previous abdominal/pelvic surgery, previous ectopic pregnancy, IUD, or IVF. Discussion and Conclusion: The results of our study provide important insights into fertility outcomes following surgery for ectopic pregnancy. Our findings are largely consistent with the data reported in the literature. The effects of surgical treatment methods on postoperative fertility vary depending on the patient's age, surgical history, and the type of treatment applied. Correct management of surgical interventions plays a critical role in preserving the patients' fertility potential at the highest level.