Yetenek yönetimi çalışan performansı ve iş tatmini ilişkisinin incelenmesi
Survey of the relationship between talent management, employee performance and job satisfaction
- Tez No: 907830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Çalışan Performansı, İş Tatmini, Bankacılık Sektörü
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmada, yetenek yönetimi uygulamalarının iş tatmini ve çalışan performansını olumlu yönde etkilediği varsayımının test edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışma, kesitsel niteliktedir. Araştırma verileri, kolayda anket yöntemi ile İstanbul'da faaliyet gösteren özel banka çalışanlarından toplanmıştır. Analizler 161 veri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın hipotezleri, SPSS AMOS 24 yazılımı kullanılarak yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Bulgular: Korelasyon analizinde, yetenek yönetiminin alt boyutları ile iş tatmini arasında güçlü, orta ve zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmış, ancak regresyon analizi sonuçlarına göre yetenek yönetimi uygulamaları ile iş tatmini ve çalışan performansı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Özgünlük: Bu araştırma, Covid-19 pandemi dönemde yapılmıştır. Böyle bir dönemde, yetenek yönetimi uygulamalarının çalışan performansı ve iş tatmini ile ilişkisine dair kanıt sunulması, yöneticilere yol göstermesi değerlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to test the assumption that talent management practices positively impact job satisfaction and employee performance. Method: The study employs a quantitative research method and has a cross-sectional design. Data were collected from bank employees operating in Istanbul using a convenience survey method. Analyses were conducted on 161 data points. The hypotheses of the research were tested using structural equation modeling with SPSS AMOS 24 software. Findings: In the correlation analysis, strong, moderate, and weak significant relationships were found between the sub-dimensions of talent management and job satisfaction. However, according to the results of the regression analysis, no statistically significant relationship was found between talent management practices and job satisfaction and employee performance. Originality: This research was conducted during the pandemic period and the ongoing Russia-Ukraine war. Providing evidence on the relationship between talent management practices and employee performance and job satisfaction during such a period is valuable for guiding managers. KeyWords: Talent Management, Employee Performance, Job Satisfaction, Banking Sector JEL Classification: M10