Biyosurfaktantların ayrıştırılması ve saflaştırılması
separation and purification of biosurfactants
- Tez No: 90788
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET V. SUKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyosurfaktantlar, soforozlipidleri, Candida bombicola, Biosurfactants, sophorose lipids, Candida bombicola
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET BİYOSURTAKTANTLARIN AYRILMASI VE SAFLAŞTIRILMASI PEKİN, Gülseren Doktora Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Biyokimya Mühendisliği Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Fazilet Vardar SUKAN Aralık 1999, 188 sayfa Bu projenin amacı bir karışım halinde elde edilen soforoz lipidlerini üretim ortamından ayırıp saflaştırmak ve elde edilen soforoz lipidlerini uygun bir yöntemle ayınp tanılarını yapmaktır. Çalışmanın ayırma işleminde ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Saflaştınlma işleminde de kolon kromotografisi yöntemi olumlu sonuç vermiştir. Saf olarak elde edilen bileşiklerin tanılan da ince tabaka kromotografisi, NMR ve HPLC yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu çalışmada, bileşiklerin ayrılmasında enzimlerin de kullanılabilirliği kanıtlanmıştır. Çalışmanın son bölümünde de saf olarak elde edilen bileşiklerin yüzey ve arayüzey gerilimleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SEPARATION AND PURIFICATION OF BIOSURFACTANTS PEKİN, Gülseren PhD in Biochemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Fazilet Vardar SUKAN December 1999, pages 188 The purpose of this project is to separate the sophorose lipids, that are obtained as a mixture from the broth and to purify them and then to identify the obtained sophorose lipids with a suitable method. In the separation part of this study, extraction method is used. In the purification part, column chromotography gave positive results. The identification of the purified compounds is made by thin layer chromotography, NMR and HPLC methods. Also the usage of enzymes in the separation of compounds is proved to be successful. And at the very last section of the study, surface tension and interfacial tension of the purified compounds are evaluated.