Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanılı çocukların ebeveynlerinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB), emosyonel disregülasyon, duygu dışavurumu ve bağımlılık açısından araştırılması
Investigation of parents of children with attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) in terms of attention deficit and hyperactivity (ADHD), emotional dysregulation, expression of emotions and addiction
  1. Tez No: 907949
  2. Yazar: SÜMEYYE SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİRGÜL CUMURCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Ebeveyn, Emosyon Disregülasyonu, Duygu Dışavurumu, Bağımlılık, ADHD, Parent, Emotion Dysregulation, Expression of Emotion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada DEHB tanısı konulan çocukların biyolojik annelerinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun görülme sıklığı, emosyon disregülasyonu, duygu dışavurumu ve bağımlılığının kontrol grubuyla kıyaslanması ve bulguların DEHB, sosyodemografik veriler ve bağımlılıkla olan bağlantısının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası katılma ölçütlerini karşılayan, bilgilendirilen ve onam veren 65 DEHB tanısı olan çocukların anneleri ile 65 sağlıklı çocuk annesi olmak üzere 130 katılımcı dâhil edilmiştir. Çalışmaya alınan tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Wender Utah Derecelendirme Ölçeği (WUDÖ), Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Öz Bildirim Ölçeği (ASRS), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ), Duygu Dışavurum Ölçeği (DDÖ) ve İnternet Bağımlılığı Ölçeği (İBÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Vaka grubunda bulunan annelerin ASRS-dikkat eksikliği, ASRS-hiperaktivite ve ASRS toplam puanı, Wender Utah Ölçeği puanı, DDGÖ-kabul etmeme, DDGÖ-dürtü, DDGÖ-farkındalık, DDGÖ-açıklık, ve DDGÖ-toplam puanı, Duygu Dışavurumu Eleştirel-Düşmancıl (DD-ED), Duygu Dışavurumu Aşırı İlgi-Koruyucu-Kollayıcı (DD-AIKK) ve Duygu Dışavurumu (DD) toplam puanı, İBÖ-yoksunluk, İBÖ-kontrol güçlüğü, İBÖ-sosyal izolasyon ve İBÖ toplam puanı kontrol grubuna dahil edilen annelerin puanından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. ASRS ve Wender Utah Ölçeği puanları, duygu dışavurum puanları, DERS toplam puanı ile İBÖ puanları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızda hem WUDÖ'ye hem de ASRS'ye göre vaka grubundaki annelerde DEHB görülme oranı kontrol grubundaki annelerin oranından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Bu durum DEHB'nin kalıtsal geçişinin olduğunu belirten yayınları destekler niteliktedir. İBÖ puanları ile ASRS ve Wender Utah Ölçeği puanları, Duygu Dışavurum puanları, DERS toplam puanı ile arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the rate of emotional dysregulation, emotion expression, addiction and ADHD in biological mothers of children diagnosed with ADHD with a healthy control group and to examine the relationship of possible outcomes with sociodemographic characteristics, ADHD and addiction. Material and Method: The study included 130 participants, 65 mothers of children with ADHD and 65 mothers of healthy children, who met the criteria for participation between the ages of 18-65, were informed and gave consent. Sociodemographic Data Form, Wender-Utah Rating Scale (WURS), Adult Attention Deficit and Hyperactivity Disorder Self-Report Scale (ASRS), Difficulty in Emotion Regulation Scale (DDI), Emotion Expression Scale (DSS), and Internet Addiction Scale (IAS) were given to all participants included in the study. ) has been applied. Results: ASRS-attention deficit, ASRS-hyperactivity, and ASRS total score, Wender Utah Scale score, COURSE-awareness, COURSE-clearness, COURSE-rejection, COURSE-impulse and COURSE total score, Expression of Emotion Critical-Annihilation (DD) of the mothers in the case group -ED), Expression of Excessive Interest-Protective-Protective (DD-AIKK) and Expression of Emotion (EE) total score, IAS-deprivation, IAS-control difficulty, IAS-social isolation, and IAS total score were significantly higher than the scores of the mothers included in the control group. was found to be high. A positive and significant correlation was found between ASRS and Wender Utah Scale scores, emotional expression scores, COURS total score and IDI scores. Conclusions: In our study, the incidence of ADHD in mothers in the case group was found to be significantly higher than the rate of mothers in the control group, according to both WURS and ASRS. This supports the publications stating that ADHD is inherited. A positive and significant correlation was found between IDI scores and ASRS and Wender Utah Scale scores, Emotional Expression scores, and COURSE total score.