Felsefe metinleri kullanımının eleştirel düşünmeye etkisi
The effect of using philosophical texts on critical thinking
- Tez No: 907956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Eleştirel Düşünme, Eğilim, Beceri, Tutum, Philosophy, Critical Thinking, Disposition, Skill, Attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmada, felsefe metinleri kullanımının eleştirel düşünmeye etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Problem cümlesi ''Felsefe metinleri kullanımı eleştirel düşünmeyi etkiler mi?“ biçiminde oluşturulmuştur. Problemin çözümü için nitel ve nicel araştırma tekniklerini içeren karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel araştırma kısmında yarı deneyse modelden nitel araştırma kısmında ise içerik analizi modelinden yararlanılmıştır. Nicel ve nitel veri toplama teknikleri bir arada kullanılmıştır. Nicel veriler 2023-2024 öğretim yılında Şehit Gökhan Kirazlı Ortaokulu, yedinci sınıf öğrencilerinden elde edilirken nitel veriler öğrencilerinin cevapladığı yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri, deney ve kontrol grubuna ön test ve son test şeklinde uygulanan ”Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği" ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda uygulama eleştirel düşünme becerisini olumlu yönde etkilemiştir. Araştırmanın nitel verileri incelendiğinde yapılan uygulamanın öğrenciye görelik ilkesine uyum sağladığı ve öğrencilerin eleştirel düşünmeye yönelik tutumunun yükselttiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study attempted to measure the effect of using philosophy texts on critical thinking. The problem statement was created as“Does the use of philosophy texts affect critical thinking?”A mixed method including qualitative and quantitative research techniques was used to solve the problem. In the quantitative research part of the study, a quasi-experimental model was used, and in the qualitative research part, a content analysis model was used. Quantitative and qualitative data collection techniques were used together. While the quantitative data were obtained from the seventh grade students of Şehit Gökhan Kirazlı Secondary School in the 2023-2024 academic year, the qualitative data were obtained from the semi-structured interview form answered by the students. The quantitative data of the study were obtained with the“Critical Thinking Tendency Scale”applied to the experimental and control groups as a pre-test and post-test. In line with the findings obtained, the application positively affected critical thinking skills. When the qualitative data of the study were examined, it was shown that the application complied with the principle of relativity to the student and increased the students' attitudes towards critical thinking.