Matematik öğretmen adaylarının vektörler konusunda akademik başarıları ve analitik geometriye yönelik tutumlarının incelenmesi
An investigation of pre-service mathematics teachers academic success on vectors and their attitudes towards analytical geometry
- Tez No: 907957
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: konu alan bilgisi, vektörler, analitik geometri, tutum, Content knowledge, vectors, analytical geometry, attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gelişen ve sürekli gelişmekte olan teknolojinin çağı olan günümüzde teknolojinin önemi yadsınamaz. Gelişen teknolojiye matematiğin ve matematiğin ayrılmaz parçası olan geometrinin katkıları da büyüktür. Bu araştırmanın amacı matematik öğretmenliği lisans öğrencilerinin vektörler konusundaki bilgi düzeyleri ve analitik geometriye yönelik tutumlarını belirlemekle birlikte farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz döneminde Dokuz Eylül Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Programında öğrenim gören 2. Sınıf lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 4 alt probleme cevap aranmaktadır. Bu araştırmada genel tarama modeli kapsamında; Vektörler konusuna ait başarı testi uygulanması sürecinde tekil tarama modeli, Analitik geometri tutum ölçeğinin uygulanması sürecinde ise ilişkisel tarama modelinin kullanılmıştır. Araştırmaya çözüm oluşturmaya yönelik iki farklı testten yararlanılmıştır. Bunlardan ilki matematik öğretmen adaylarının vektörler konu alan bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan“Vektörler Konu Alan Bilgisi Testi”, diğer test ise öğretmen adaylarının Analitik geometriye yönelik tutumlarını ölçmek maksadıyla Şengün (2023) tarafından geliştirilen“Analitik Geometriye Yönelik Tutum Ölçeği”dir. Verilerin analizi aşamasında IBM SPSS Statistics 26.0 paket programı kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken frekans-yüzde dağılımı, betimsel istatistikler, bağımsız örnekler t-testi ve Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Veri analizinde yapılan analizlere göre hangi testlerin yapılacağına karar verilip uygun testler uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin vektörler konu alan bilgisi başarı testine ve analitik geometriye yönelik tutum ölçeğinden alınan cevaplar incelenmiştir. İncelenen veriler doğrultusunda öğretmen adaylarının vektörler konusunda oldukça başarılı oldukları tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bir başka sonuç ise öğretmen adaylarının vektörler başarı testinden aldıkları puanlar arasında cinsiyete bağlı anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının Analitik geometriye yönelik tutumlarının puan ortalamaları incelendiğinde olumlu görüşlerin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma kapsamında ulaşılan bir başka sonuç ise analitik geometriye yönelik tutumların cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark gösterdiği olmuştur. Araştırmamızın son alt probleminde ise öğretmen adaylarının vektörler konusunu öğrenme düzeyi ile analitik geometriye yönelik tutum düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of technology cannot be denied today, which is the age of developing and constantly developing technology. The contributions of mathematics and geometry, which is an integral part of mathematics, to the developing technology are also great. The aim of this research is to determine the knowledge levels of mathematics teaching undergraduate students about vectors and their attitudes towards analytic geometry and to examine them in terms of different variables. The sample of the research consists of second-year undergraduate students studying at Dokuz Eylül University Mathematics Teaching Program in the fall semester of the 2023-2024 academic year. In line with the purpose of the research, answers are sought to 4 sub-problems. In this research, within the scope of the general screening model; A singular scanning model was used in the application of the achievement test on the subject of vectors, and a relational scanning model was used in the application of the Analytical geometry attitude scale. Two different tests were used to create a solution to the research. The first of these is the“Vectors Subject Area Knowledge Test”, which aims to measure the knowledge level of prospective mathematics teachers on the subject of vectors, and the other test is the“Attitude Scale Towards Analytical Geometry”developed by Şengün (2023) to measure the attitudes of prospective teachers towards analytical geometry. IBM SPSS Statistics 26.0 package program was used during the data analysis phase. Frequency-percentage distribution, descriptive statistics, independent samples t test and Pearson correlation test were applied when analyzing the data. Based on the data analysis, it was decided which tests to do and appropriate tests were applied. As a result of the research, the students' answers to the vectors subject knowledge achievement test and the attitude scale towards analytic geometry were examined. In line with the data examined, it was determined that the teacher candidates were quite successful in vectors. Another result obtained from the research was that there was a significant difference between the scores of teacher candidates from the vectors achievement test depending on gender. When the average score of teacher candidates' attitudes towards Analytical Geometry was examined, it was seen that positive opinions were at a high level. Another result reached within the scope of the research was that attitudes towards analytic geometry did show a significant difference according to the gender variable. In the last sub-problem of our research, it was concluded that there was a moderate, positive and significant relationship between the teacher candidates' level of learning the subject of vectors and their attitude levels towards analytic geometry.