İmam Gazâlî'nin İslam mezheplerine bakışı
Imam Gazali's view on Islamic sects
  1. Tez No: 907963
  2. Yazar: RABİA KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İmam Gazâlî, İslam mezhepleri, İtikad, Selçuklu Devleti, Kelâm, Felsefe, Eleştiri, Imam Ghazali, Islamic sects, I`tiqad, Seljukid State, Kalam, Philosophy, Criticism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İmam Gazâlî, İslam düşünce tarihinde önemli bir yer tutan, çok yönlü bir âlimdir. Kelâm, fıkıh, felsefe ve tasavvuf gibi farklı ilim dallarında derin bilgi sahibi olan Gazâlî, hakikati araştırma tutkusuyla her alanda derinlemesine çalışmalar yapmıştır. Bu tezde İmam Gazâlî'nin mezhepler hakkındaki görüşleri ve itikadî meselelerdeki yaklaşımları incelenmektedir. Gazâlî, yaşadığı XI. ve XII. yüzyıllarda Selçuklu Devleti'nin ilmî ve dinî hayatına önemli katkılar sağlamıştır. Bu dönemde farklı mezhepler arasında mücadeleler yoğun bir şekilde yaşanmıştır. Tezde, Gazâlî'nin mezhepler hakkındaki görüşleri tarihsel bağlamda ele alınarak, onun mezhepler arası değerlendirmeleri ve eleştirileri analiz edilmiştir. Gazâlî'nin mezhepler hakkındaki görüşlerini daha iyi anlayabilmemiz için hazırladığımız bu çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte; araştırmanın konusu, önemi ve metodu ile beraber istifade edilen kaynaklardan bahsedilmiştir. Ayrıca Gazâlî'nin yaşadığı dönemin sosyo-politik ve ilmi şartları değerlendirilmiştir. Birinci bölümde, dinî hayatın etkileri ile meydana gelen mezhep mücadeleleri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde, Gazâlî'nin mezheplere yaklaşımları, itikadi meselelerdeki görüşleri ve bu görüşlerin İslam düşüncesine etkileri ortaya konulmaktadır. Sonuçta, araştırmamız neticesinde ulaştığımız bilgilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Imam Ghazali is a versatile scholar who holds an important place in the history of Islamic thought. Ghazali, who had deep knowledge in different branches of science such as theology, fiqh, philosophy and Sufism, carried out in-depth studies in every field with his passion for researching the truth. In this thesis, Imam Ghazali's views on sects and his approaches to religious issues are examined. Ghazali made significant contributions to the scientific and religious life of the Seljuk State in the eleventh and twelfth centuries he lived. During this period, struggles between different sects took place intensely. In the thesis, Ghazali's views on sects were discussed in a historical context and his inter-sectarian evaluations and criticisms were analyzed. This study, which we prepared to better understand Ghazali's views on sects, consists of an introduction, two parts and a conclusion. At the entrance; The subject, importance and method of the research, as well as the sources used, are mentioned. In addition, the socio-political and scientific conditions of the period in which Ghazali lived were evaluated. In the first part, sectarian struggles that occurred with the effects of religious life were discussed in detail. The second chapter reveals Ghazali's intersectarian approaches, her views on religious issues and the effects of these views on Islamic thought. As a result, the information we obtained as a result of our research was evaluated.