Ticaret işletmelerinde KÜMİ FRS ve tekdüzen muhasebe sistemi uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of SME FRS and uniform accounting system applications in commercial enterprises
- Tez No: 907970
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERDAL ÖZKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tek Düzen Muhasebe Sistemi, Tek Düzen Hesap Planı, KÜMİ FRS, Finansal Raporlama, Muhasebe Standartları, Uniform Accounting System, Uniform Chart of Accounts, SME FRS, Financial Reporting, Accounting Standards
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki muhasebe standartlarının ve uygulamalarının tarihsel gelişimini, özellikle Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) ve Küçük ve Mikro İşletmeler Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) üzerinden incelemektedir. İlk bölüm, TDMS'nin tarihsel arka planını, gelişimini ve Tek Düzen Hesap Planı'nı detaylandırarak muhasebe standartları hakkında geniş bir perspektif sunmaktadır. İkinci bölüm, KÜMİ FRS'nin kapsamını, temel ilkelerini ve finansal tabloların yapısını ele alırken, üçüncü bölüm ise TDMS ve KÜMİ FRS arasındaki pratik uygulamaları karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Çalışma, özellikle KÜMİ FRS'nin TDMS çerçevesinde defter tutan işletmeler üzerindeki etkilerini ve bu geçiş sürecindeki muhasebe uygulamalarındaki değişiklikleri vurgulamaktadır. Analiz, bir ticaret işletmesinin finansal tablolarını örnek alarak her iki sistemin uygulamalarını detaylı bir şekilde karşılaştırmış ve sonuçları sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study analyses the historical development of accounting standards and practices in Turkey, particularly the Uniform Accounting System (UAS) and the Small and Micro Enterprises Financial Reporting Standard (SME FRS). The first part provides a broad perspective on accounting standards by detailing the historical background and development of the UAS and the Uniform Chart of Accounts (UCA). The second part discusses the scope, basic principles and structure of financial statements of SME FRS (Small and Micro Enterprises Financial Reporting Standard), while the third part analyses the practical applications between UCA and SME FRS comparatively. In particular, the study emphasises the effects of SME FRS on entities that have been keeping books within the framework of UAS and the changes in accounting practices during this transition period. The analysis provides a detailed comparison of the application of both systems using the financial statements of a trading entity as an example and presents the results.