Evaluating COVID-19 conspiracy theories as narrative arguments
COVID-19 komplo teorilerinin 'narrative argümanlar' olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 908014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KÜÇÜKURAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ UZELGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: argümanlar, komplo teorileri, COVİD-19, değerler, anlatının rasyonelliği, Walter Fisher, argumentation, conspiracy theories, COVID-19, values, narrative rationality, Walter Fisher
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
COVID-19 salgını, görünürdeki mantıksızlıkları, mantıksızlıkları ve tartışma açısından değersizlikleri nedeniyle sorunsallaştırılan birçok komplo teorisini (CT) ortaya çıkardı. Ancak bu görüşün aksine, bazı COVİD-19 CT'lerinin bir dereceye kadar inandırıcılığa sahip olabileceğini ve bunlara bağlı kalan kişilerin mantıksız veya mantıksız olmadığını savunuyorum. Bu konumu savunmak için, genel olarak CT'lerin değerlendirilmesine yönelik yeni bir teorik çerçeve formüle ederek ve onların anlatı özelliklerine özel olarak odaklanarak başlıyorum. CT'lerin güvenilirliğinin anlatılara özgü bir tür rasyonelliğe ve akıl yürütme sürecine dayanabileceğini savunuyorum. Bu durum literatürde CT'lerin anlatısal yapısının eleştirel düşünmeyi engellediğini iddia eden görüşe aykırıdır. COVİD-19 CT'leri açısından, bunların güçlü elitlerin amaçlarını sorunsallaştırmak ve izleyicilere bir komplodan şüphelenmeleri için nedenler sağlamak amacıyla değerlerden yararlanan anlatılar olarak işlediklerini savunuyorum. Anlatı, retorik ve söylem analizini içeren çok disiplinli bir bakış açısıyla analitik teknikleri birleştiren çok düzeyli niteliksel bir çerçevenin geliştirilmesi yoluyla üç çevrimiçi COVID-19 BT'sini analiz ediyorum. Analizim iki tür BT olduğunu gösteriyor. Birinci tür, öncelikle anlatının biçimsel yapısından ve tutarlılığından (iç ve dış) anlaşılabilen özellikler olan, karşıtların güdüleri ve faillik düzeyleriyle ilgilidir. İkinci tür, değer unsurunu tartışmaya açık öncüller olarak ekler ve bunlar önde gelen COVİD-19 CT'leri tarafından kullanılır. Ancak bazı teorik yaklaşımların aksine, benim normatif çerçevem hiçbir anlatıyı yalnızca değerlere sadakate dayalı olarak makul görmüyor. Benim modelime göre inandırıcılık ve inandırıcılık, anlatının hem içsel hem de dışsal olarak tutarlı olmasını gerektirir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic spawned several conspiracy theories (CTs) that have been problematized with respect to their apparent irrationality, implausibility and lack of argumentative merit. However, contrary to this view I argue that some COVID-19 CTs may have a degree of plausibility and that people who adhere to them are not unreasonable or irrational. To defend this position, I begin by formulating a new theoretical framework for the evaluation of CTs in general, with a particular focus on their narrative characteristics. I argue that the credibility of CTs may rest on a form of rationality and process of reasoning that are particular to narratives themselves. This is contrary to the view in the literature which claims that the narrative nature of CTs impedes critical thinking. In terms of COVID-19 CTs, I argue that they operate as narratives that utilise values in order to problematize the motives of powerful elites and to provide reasons for audiences to suspect a conspiracy. I analyse three online COVID-19 CTs through the development of a multi-level qualitative framework that incorporates analytical techniques from a multi-disciplinary perspective that involves narrative, rhetoric, and discourse analysis. My analysis indicates that there are two types of CT. The first type is concerned primarily with the motives of antagonists and their level of agency, which are features that can be discerned from the formal structure and coherence (internal and external) of the narrative. The second type, adds the element of values as argumentative premises, and these are utilised by prominent COVID-19 CTs. However, contrary to some theoretical approaches, my normative framework deems no narrative as plausible based on fidelity to values alone. Plausibility and cogency, according to my model, requires that the narrative be both internally and externally coherent.