The role of monetary policy and financial development in ensuring technological progress and their economic effects
Para politikası ve finansal kalkınmanın teknolojik ilerlemeyi sağlamadaki rolü ve ekonomik etkileri
- Tez No: 908101
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Para Politikası, Teknolojik Yenilik, Financial Development, Monetary Policy, Technological Innovation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yeni ve geliştirilmiş ürün, süreç, hizmet veya iş taktiklerinin yaratılması ve benimsenmesi -toplu olarak teknolojik yenilik olarak bilinir- toplum için faydalar sağlar ve şirketlerin ekonomik verimliliğini ve rekabet gücünü artırır. Sonuç olarak, teknolojik yeniliği yönlendiren faktörleri anlamak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için çok önemlidir. Para politikası, kısa vadeli faiz oranları sıfıra ulaşmış olsa bile, teknolojik yeniliği ve zayıf bir ekonomiyi etkili bir şekilde teşvik eder. Finansal piyasaların iyi işlemesi, para politikalarının iletimini artırır ve gelişmekte olan ülkeler arasında yeniliğe yol açabilir. Çalışma, ARDL modelini kullanarak BRICS ülkeleri için para politikasının ve finansal gelişimin teknolojik yenilik üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Önceki çalışmalar teknolojik yeniliği ölçmek için Ar-Ge ve TFP değişkenlerini kullanırken, bu araştırma ampirik analizinde üç farklı yenilik göstergesi kullanmaktadır: ikamet edenler, ikamet etmeyenler ve teknolojik yenilik ayrı ayrı. ARDL modeli, uzun vadeli ve kısa vadeli değişken bağlantıları ve politika sonuçlarını analiz etmek için yaygın olarak kullanılır. Çalışmanın bulguları birkaç değerli sonuç sunmaktadır. Birincisi, gevşek para politikası yerleşikler arasında inovasyonu büyük ölçüde artırır ve bu önlemler uzun vadede iyi gelişmiş finansal piyasalar ve kısa vadede karmaşık ilişkiler nedeniyle yaratıcılığı büyük ölçüde artırır ve teknolojik inovasyonu önemli ölçüde iyileştirir. İkincisi, daraltıcı para politikasının yerleşik olmayanlar arasındaki etkisi karmaşıktır. Proaktif müdahale ve daha düşük oynaklığa sahip, istikrarlı büyümeyi destekleyen gelişmekte olan ülkeler, daraltıcı para politikasıyla inovasyonu teşvik eder ve finansal gelişme her zaman inovasyonla olumlu ilişkilidir. Her ikisi de ekonominin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bulgular ayrıca esnek bir para politikasının teknolojik inovasyonla ilgili faaliyetler üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Son olarak, yüksek enflasyon ve faiz oranları yaşayan ülkeler bireyler arasında finansal bağımsızlığı teşvik etme eğilimindedir ve banka kredilerine olan bağımlılıklarını azaltır.
Özet (Çeviri)
The creation and adoption of novel and improved products, processes, services, or business tactics—collectively known as technological innovation—provide benefits for society and boost the economic efficiency and competitiveness of companies. Consequently, understanding the factors that drive technological innovation is crucial for achieving sustainable development and fostering economic growth. Monetary policy effectively stimulates technological innovation and a weak economy, even when short-term interest rates have already reached zero. Well-functioning of financial markets enhances the transmission of monetary policies and can lead to innovation among emerging countries. The study aims to investigate the impact of monetary policy and financial development on technological innovation for BRICS countries using the ARDL model. While previous studies employed R&D and TFP variables to measure the technological innovation, this research uses three different innovation indicators in its empirical analysis, namely patent application by residents, non-residents, and technological innovation separately. ARDL model is commonly used to analyze long-term and short-term variable connections and policy outcomes. The findings of the study provide several valuable results. First, loose monetary policy greatly enhances innovation among residents, and these measures greatly boost inventiveness and significantly improve technological innovation due to well- developed financial markets in the long run and mixed relationships in the short run. Secondly, the impact of contractionary monetary policy among non-residents is mixed. Emerging countries with proactive intervention and lower volatility, which have supported stable growth, promote innovation with contractionary monetary policy, and financial development is always positively related to innovation. Both are critical to ensuring the long-term viability of the economy. The findings also indicate that having a flexible monetary policy has a significant positive influence on activities related to technological innovation. Lastly, countries experiencing high inflation and interest rates tend to foster financial independence among individuals, reducing their reliance on bank loans.