Crypto-investment and decentralized finance: The impact of Middle East conflict on crypto-market study case Palestine-Israel war and Bitcoin
Kripto yatırımı ve merkeziyetsiz finans: Orta Doğu çatışmasının kripto piyasasına etkisi - Filistin-İsrail savaşı ve Bitcoin üzerine bir durum çalışması
  1. Tez No: 908105
  2. Yazar: MARYEM EBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYBEN KOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Uluslararası İlişkiler, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Bitcoin, Jeopolitik Olaylar, Güvenli Liman Varlığı, Piyasa Oynaklığı, Cryptocurrency, Bitcoin, Geopolitical Events, Safe-Haven Asset, Market Volatility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, jeopolitik olayların kripto para piyasası üzerindeki etkilerini, özellikle Bitcoin'e odaklanarak incelemektedir. Merkeziyetsiz Finans (DeFi), finansal sistemleri şeffaf ve izinsiz işlemlerle yeniden şekillendirmiştir. Ancak, kripto para birimlerinin oynaklığı endişeleri artırmaktadır. Olay çalışması metodolojisiyle, Bitcoin'in performansı 7 Ekim 2023 ile 14 Şubat 2024 arasındaki büyük jeopolitik olaylar sırasında analiz edilmiştir. Hamas-İsrail çatışması ve İran-İsrail arasındaki gerilim gibi olaylar incelenmiştir. Bulgular, Bitcoin'in hem spekülatif hem de potansiyel bir güvenli liman varlığı olarak hareket ettiğini ortaya koymaktadır. Beklenti dönemlerinde güçlü performans gözlemlenmiş, olay gününde ise olumsuz anormal getiriler kaydedilmiştir, bu da piyasa şoklarını göstermektedir. Bu çalışma, jeopolitik istikrarsızlığın Bitcoin üzerindeki etkilerini anlamak için değerli bilgiler sunmakta ve yatırımcılar için risk yönetimi açısından önemli çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of geopolitical events on the cryptocurrency market, with a focus on Bitcoin. Decentralized Finance (DeFi) has reshaped financial systems, allowing for transparent and permissionless transactions. However, the volatility of cryptocurrencies raises concerns. Through an event study methodology, Bitcoin's performance is analyzed during major geopolitical events from October 7, 2023, to February 14, 2024, such as the Hamas-Israel conflict and tensions between Iran and Israel. The findings reveal that Bitcoin acted both as a speculative asset and a potential safe-haven asset. While strong performance was observed in anticipation periods, abnormal negative returns were recorded on the event day, indicating initial market shocks. This study provides insights into how geopolitical instability influences Bitcoin, offering valuable information for investors in managing risks.