20. dönem Niğde milletvekilleri ve siyasî faaliyetleri
20th term Niğde deputies and their political activities
- Tez No: 908190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: TBMM, Çoğulcu Modele Geçiş, 1995 Seçimleri, Niğde Milletvekilleri, Koalisyon, TBMM, Transition to the Pluralistic Model, 1995 Elections, Niğde MPs, Coalition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez çalışması, TBMM'nin 20.Dönemini, 1995-1999 tarihlerini kapsayan dönemde faaliyette bulunan Niğde milletvekillerinin yaşamlarını ve Meclis çalışmalarını konu edinmiştir. Bu çalışma giriş, birinci ve ikinci bölümden ibarettir. Giriş kısmında konu, amaç, yöntem ve çalışmanın önemi yer almaktadır. Ayrıca Niğde ilinin yeri ve tarihinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, Türkiye'de Demokrasi ve Çoğulcu Modele Geçiş, 1950 Yılından Önce Türkiye'de Politik Yaşam, Türkiye'de Muhalefet ve Yeni Siyasî Partilerin Kurulması, Çoğulcu Model Yaşamı ve Demokratik Seçimler Dönemi, 1946-1995 Seçimleri Arası Türkiye'de Siyasal Hayat, 24 Aralık 1995 Seçimlerine Giden Süreç,24 Aralık 1995 Seçimleri ve 20.Dönemin (1995-1999) Genel Değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde ise, 20.Dönem Niğde milletvekillerinin yaşamları, siyasi faaliyetleri ve Meclis çalışmaları yer almıştır. Tezin hazırlanma sürecinde, yerel basından, çeşitli kitaplardan, makalelerden, ansiklopedilerden, internet yayınlarından, TBMM Tutanak Dergisi'nden, TBMM albümünden ve milletvekillerinin seçim mazbatalarından faydalanılmıştır. Sonuç bölümünde kaynakça yazılmıştır. Faydalanılan belgeler ise tezin son kısmına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the 20th term of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM), covering the period between 1995 and 1999, and examines the lives and parliamentary activities of the Niğde representatives who served during this time. The study consists of an introduction, a first chapter, and a second chapter. The introduction outlines the topic, objectives, methodology, and significance of the research. Additionally, it provides an overview of the location and history of Niğde province. The first chapter addresses the following topics: the transition to democracy and the pluralistic model in Turkey, political life in Turkey before 1950, opposition politics and the establishment of new political parties, the era of pluralistic political life and democratic elections, political life in Turkey between the 1946 and 1995 elections, the process leading to the December 24, 1995 elections, the 1995 elections, and a general evaluation of the 20th parliamentary term (1995-1999). The second chapter focuses on the lives, political activities, and parliamentary work of the Niğde representatives of the 20th term. The preparation of the thesis involved the use of local newspapers, various books, articles, encyclopedias, online publications, the TBMM Proceedings Journal, the TBMM album, and the election certificates of the representatives. The conclusion section includes a bibliography, and the documents consulted are appended to the final part of the thesis.