Geri Dön

Şizofrenide tekrarlanan transkraniyal doğru akım stimülasyonunun zihin kuramı üzerindeki etkileri: Kontrol gruplu bir çalışma

The effects of repeated transcranial direct current stimulation on theory of mind in schizophrenia: A two-arm study

  1. Tez No: 908225
  2. Yazar: NURDANE RUMEYSA BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ ALP ÜÇOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116

Özet

Şizofreni hastalarının sosyal bilişte bozukluklar gösterdiği bildirilmiştir. Ancak sosyal biliş fonksiyonlarının tedavisinde farmakoterapi ve bilişsel rehabilitasyonların kolaylaştırıcı etkisinin kısıtlı olmasından dolayı alternatif yöntemlere ihtiyaç vardır. Noninvazif yöntemlerden biri olan Transkraniyal Doğru Akım Stimülasyonunun (tDCS), sosyal biliş için alternatif destekleyici tedavi yöntemi olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, sosyal biliş ile yakından ilişkili olan superior temporal sulkusu (STS) hedefleyen çok seanslı tDCS'nin şizofreni hastalarında sosyal bilişsel performansa etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma; paralel, çift kör ve randomize sham kontrollü olarak yapılmıştır. Şizofreni tanılı 25 katılımcıya sosyal bilişi değerlendirmek için Dokuz Eylül Zihin Kuramı Ölçeği (DEZİKÖ), Gözlerden Zihin Okuma Testi, Yüzde Dışavuran Duyguyu Tanıma Testi ve Yüzde Dışavuran Duyguyu Ayırt Etme Testi kullanılmıştır. Uyarım seanslarından önce psikiyatrik değerlendirmeler ve bilişsel testler yapılmıştır. Anodal ve katodal elektrotlar sırasıyla sol STS ve sağ supraorbital bölgeler üzerine yerleştirilmiştir. Aktif gruptaki katılımcılara 5 ardışık gün boyunca günde iki kez tDCS (2 mA × 20 dakika) uygulanırken; sham grubundaki katılımcılara sadece seansların başında 30 saniyelik doğru akım uyarımı uygulanmıştır. Sosyal biliş değerlendirmesi için başlangıç ölçümü dışında iki izlem ölçümü yapılmıştır. İzlem ölçümleri son tDCS seansından hemen sonra (akut) ve 1 ay sonrasında gerçekleştirilmiştir. üç farklı zaman noktasındaki ölçümleri değerlendirmek için yapılan tekrarlayan ölçümler ANOVA testinde gruplar arası anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu sonuçlar; tDCS'in depresyon ya da negatif belirtiler gibi göreceli olarak daha sade-sınırlı belirti gruplarında etkili olmasına karşın Zihin Kuramı gibi çok daha kompleks bir işleve etkisinin sınırlı olması şeklinde yorumlanmıştır.

Özet (Çeviri)

It has been reported that patients with schizophrenia show impairments in social cognition. However, since the facilitating effect of pharmacotherapy and cognitive rehabilitation is limited in the treatment of social cognition functions, alternative methods are needed. Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), one of the noninvasive methods, is thought to be an alternative supportive treatment method for social cognition. The aim of this study was to determine the effect of multi-session tDCS targeting the superior temporal sulcus (STS), which is closely related to social cognition, on social cognitive performance in schizophrenia patients. The study was a parallel, double-blind, randomised sham-controlled study. In order to evaluate social cognition in 25 participants diagnosed with schizophrenia, the Dokuz Eylül Theory of Mind Scale (DEZİKÖ), the Reading the Mind from the Eyes Test, the Facial Expressed Emotion Recognition Test and the Facial Expressed Emotion Discrimination Test were used. Psychiatric evaluations and cognitive tests were performed before the stimulation sessions. Anodal and cathodal electrodes were placed on the left STS and right supraorbital regions, respectively. Participants in the active group received tDCS (2 mA × 20 min) twice daily for 5 consecutive days, whereas participants in the sham group received direct current stimulation for 30 s only at the beginning of the sessions.For the social cognition assessment, two follow-up measurements were made in addition to the baseline measurement.Follow-up measurements were performed immediately after the last tDCS session (acute) and 1 month after the last tDCS session. A repeated measures ANOVA test was performed to evaluate the measurements at three different time points and no significant difference was found between the groups.These results were interpreted as tDCS being effective in relatively simple-limited symptom groups such as depression or negative symptoms, but having limited effect on a much more complex function such as Theory of Mind.

Benzer Tezler

  1. Şizofrenide emosyonların tanınması ile saldırgan tutum ve davranışlar arasındaki ilişki

    The relationship between emotion recognition and aggressive attitude and behaviors in schizophrenia

    SEVAL TAŞPINAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    PsikiyatriEge Üniversitesi

    Psikiyatri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ SAFFET GÖNÜL

  2. Farmakoterapi gören şizofrenlerde kognitif davranışçı terapinin terapötik etkisi

    Therapeutic impact of cognitive behavioural therapy for schizophrenic patients who treated with pharmacotherapy

    SEZER SERT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Psikolojiİstanbul Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. REHA BAYAR

  3. Dehidroepiandrosteronun farelerde şizofreni modelleri üzerine etkisinin araştırılması

    Dehydroepiandrosterone effects in schizophrenia models in mice

    DİLEK KULLUK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Eczacılık ve FarmakolojiEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA SULTAN KILIÇ

  4. Şizofreni hastalarına uygulanan atılganlık eğitiminin işlevsel iyileşme ve atılganlık düzeyine etkisi

    The effect of assertiveness training for schizophrenic patients on functional remission and assertiveness level

    GONCA ÜSTÜN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Hemşirelikİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. LEYLA KÜÇÜK

  5. Biyolojik sıvılarda klozapin ölçümü için LC-MS/MS yöntem kurulması

    Establishing a method for clozapine measurement in biological fluids by LC-MS/MS

    KARAM MAZIN KAMIL GHARAB

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    BiyokimyaSelçuk Üniversitesi

    Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ ÜNLÜ