Acil servise başvuran unstabil hastalarda mortalite belirteçleri
Mortality markers in unstable patients presenting to the emergency department
- Tez No: 908233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ÖZÇETE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Mortalite, Unstabil hasta, Emergency medicine, Mortality, Unstable patient
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç Acil servisler hastanelerde en çok başvuru alan kliniklerin başında gelmektedir. Bu başvurulardan unstabil hastalar taşıdıkları yüksek mortalite riski nedeniyle stabil hastalardan daha hızlı şekilde fark edilmelidir. Mortaliteyi önlemek için erken laboratuvar eğilimlerini belirleyerek ve zamanında kararlar alarak kötüleşme riski taşıyan hastaları derhal tanımaya ihtiyaç vardır. Gereç ve Yöntem Çalışma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde 15.06.2023-15.12.2023 tarihleri arasında, tek merkezli ve prospektif olarak gerçekleştirildi. Acil servise başvuran ve dahil edilme kriterlerine uyan unstabil hastalar çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, vital değerleri, kan gazı parametreleri, ek hastalıkları, şok indeksi, modifiye şok indeksi, albümin/CRP oranı, nötrofil/albümin oranı, acil servis mortalite durumu ve 30 gün içindeki mortalite durumu kayıt altına alındı. Bulgular Çalışmaya dahil edilen ve onamı alınan 679 hastadan %65,2'si 65 yaş üzerindeydi ve %57,3'ü erkekti. Çalışmamızdaki hastalardan GKS0,9 olan hastalarda 31,05 kat, entübasyon uygulanan hastalarda 13,94 kat arttığı saptadık. Aynı şekilde acil servis sonlanımındaki mortaliteye etki eden değişkenleri incelediğimizde ise mortalite riskinin entübasyon uygulanan hastalarda 175,94 kat, inotrop tedavisi alan hastalarda 3,55 kat, GKS 65, hastanın entübe edilmesi, GFR 5,5 mEq/L, şok indeksi >0,9, modifiye şok indeksi >1,3, albümin 9,5, 1.ay içindeki mortalitede >5,3) olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives Emergency departments are among the most frequently visited clinics in hospitals. Among these applications, unstable patients should be recognized more quickly than stable patients due to their high mortality risk. In order to prevent mortality, there is a need to promptly recognize patients at risk of deterioration by determining early laboratory trends and then making timely decisions. Methods The study was conducted prospectively and in a single-center manner at the Emergency Department of Ege University Faculty of Medicine between 15.06.2023 and 15.12.2023. Unstable patients who applied to the emergency department and met the inclusion criteria were included in the study. Demographic data, vital values, blood gas parameters, additional diseases, shock index, modified shock index, albumin/CRP ratio, neutrophil/albumin ratio, emergency department mortality status and 30-day mortality status of the patients included in the study were recorded. Results Of the 679 patients included in the study and whose consent was obtained, 65.2% were over 65 years of age and 57.3% were male. Of the patients in our study, 54.2% had GCS0.9 and 13.94 times in patients who underwent intubation. Similarly, when we examined the variables affecting mortality at the end of the emergency department, we found that the mortality risk increased 175.94 times in patients who underwent intubation, 3.55 times in patients who received inotropic therapy, and 0.14 times in patients with GCS 65, intubation of the patient, GFR 5.5 mEq/L, shock index >0.9, modified shock index >1.3, albumin 9.5 in emergency mortality, >5.3 in first month mortality).