Acil servise başvuran kritik bakım hastalarında serum ferritin düzeyinin mortalite ve morbidite üzerine etkisinin araştırılması
The effect of serum ferritin level on mortality and morbidity in critical care patients admitted to emergency department
- Tez No: 908234
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜÇLÜ SELAHATTİN KIYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: ferritin, critically ill patient, emergency department, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç : Bu araştırmanın amacı, acil servise başvuran kritik bakım hastalarında serum ferritin düzeyinin mortalite ve morbidite (entübasyon, inotrop, major kardiyak olay, trombolitik ihtiyacı) üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışma, kritik bakım hastalarında serum ferritin düzeyinin prognostik önemini daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem : Bu çalışmada Ege Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda acil servis kritik bakım alanına Ocak 2024 – Haziran 2024 tarihleri arasında başvuran hastaların ferritin örnekleri hasta onamları alınarak Biyokimya Laboratuvarı'nda çalışılmış, dosyaları değerlendirilmiş ve kapsamlı bir veri tabanı oluşturularak prospektif olarak incelenmiştir. Hastaların acil servis takibi sırasında aldıkları tanılar, vital parametreleri (sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, kalp hızı, ateş, solunum sayısı, oksijen satürasyonu), kan gazı değerleri (pH, HCO3, pCO2, Laktat), serum ferritin değeri, hemoglobin değeri, lökosit sayısı, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, nötrofil/lenfosit oranı, GGT, albümin, CRP, procalcitonin değerleri, hasta sonlanımları ile birlikte 48 saatlik ve 1 aylık mortalite ve morbiditeleri (entübasyon, inotrop ihtiyacı, majör kardiyak olay, trombolitik ihtiyacı) değerlendirilmiştir. Bulgular : Çalışmaya toplam 500 hasta dahil edildi. Hastaların acil servise başvuru anındaki hastalıkların dağılımı kardiyak ilişkili hastalık tanısı alan hasta sayısı 214 (%33,9) , akciğer ilişkili hastalık tanısı alan 197 (%31,2) , kraniyal ilişkili hastalık tanısı alan 88 (%13,9) , diğer hastalık tanısı alan 133 (%21) hasta bulunmaktaydı. Yüksek ferritin düzeyine sahip hastalarda, sepsis, pnömoni, akut böbrek yetmezliği ve idrar yolu enfeksiyonu hastalıklarının görülme sıklığının daha yüksek olduğu ve bu hastaların prognozunun daha kötü olduğu saptanmıştır. Hastaların acil serviste ve yattığı birimdeki 48 saat ve 1 ay içinde mortaliteleri sırasıyla 21 (%4,2) ve 97 (%19,4) olarak saptandı. Serum ferritin değerleri arasındaki farklar 48 saatlik mortalite saptanan ve saptanmayan hastalar arasında istatistiksel olarak önemli değildir. İlk bir ay içinde mortalite saptanan hastaların serum ferritin medyan değeri 450 µg/L saptanarak istatistiksel olarak yüksektir ve ROC analizine göre ferritin düzeylerinin mortaliteyi öngörmedeki performansı ve özellikle 1 aylık mortalitede duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek saptanmıştır. Yaşayan hastaların %18,9'unun ve exitus olan hastaların %57,7'sinin ferritin değeri 300 µg/L'nin üzerindedir. Ferritin düzeyleri ile gama glutamil transferaz (GGT), CRP ve prokalsitonin arasında anlamlı pozitif, albümin ile ise negatif bir ilişki bulunmuştur. Sonuç : Bu çalışma ferritinin yalnızca bir demir depolama biyobelirteci olmadığını, aynı zamanda inflamasyon, oksidatif stres ve doku hasarı gibi patofizyolojik süreçlerle ilişkili önemli bir biyobelirteç olduğunu göstermiştir. Serum ferritin düzeylerinin kritik hastaların prognozunu öngörmede güçlü bir biyobelirteç olduğu, özellikle yüksek düzeylerin mortalite ve ciddi morbidite ile ilişkili olduğu bu çalışmada ortaya konmuştur. Bu bulgular, ferritinin acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde rutin izlenmesinin, kritik hastaların erken dönemde tanınması ve müdahale edilmesi açısından büyük bir önem taşıdığını göstermektedir. Anahtar Kelimeler : ferritin, kritik bakım hastası, acil servis, mortalite
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of serum ferritin levels on mortality and morbidity (intubation, inotropic support, major cardiac events, need for thrombolytics) in critically ill patients admitted to the emergency department. This study aims to evaluate the prognostic significance of serum ferritin levels in critically ill patients in greater detail. Materials and Methods: In this study, ferritin samples were collected from patients admitted to the critical care unit of the Emergency Department of Ege University between January 2024 and June 2024, with patient consent, and analyzed in the Biochemistry Laboratory. The patients' files were reviewed, and a comprehensive database was created for prospective analysis. During their follow-up in the emergency department, the patients' diagnoses, vital signs (systolic blood pressure, diastolic blood pressure, heart rate, temperature, respiratory rate, oxygen saturation), blood gas values (pH, HCO3, pCO2, lactate), serum ferritin levels, hemoglobin levels, white blood cell count, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil/lymphocyte ratio, GGT, albumin, CRP, and procalcitonin levels were evaluated along with patient outcomes, including 48-hour and 1-month mortality and morbidity (intubation, need for inotropes, major cardiac events, need for thrombolytics). Results: A total of 500 patients were included in the study. The distribution of diseases upon admission to the emergency department showed that 214 (33.9%) patients had cardiac-related diagnoses, 197 (31.2%) had pulmonary-related diagnoses, 88 (13.9%) had cranial-related diagnoses, and 133 (21%) had other diagnoses. It was found that patients with high ferritin levels had a higher incidence of sepsis, pneumonia, acute kidney failure, and urinary tract infections, and these patients had worse prognoses. The 48-hour and 1-month mortality rates in the emergency department and the respective wards were 21 (4.2%) and 97 (19.4%). The differences in serum ferritin levels between patients with and without 48-hour mortality were not statistically significant. However, the median serum ferritin level of patients who died within the first month was 450 µg/L, which was statistically higher. According to ROC analysis, the performance of ferritin levels in predicting mortality, particularly 1-month mortality, was found to have high sensitivity and specificity. 18.9% of surviving patients and 57.7% of deceased patients had ferritin levels above 300 µg/L. Significant positive correlations were found between ferritin levels and gamma-glutamyl transferase (GGT), CRP, and procalcitonin, while a negative correlation was found with albumin. Conclusion: This study demonstrates that ferritin is not only a biomarker for iron storage but also an important marker associated with pathophysiological processes such as inflammation, oxidative stress, and tissue damage. Serum ferritin levels have been shown to be a strong biomarker for predicting the prognosis of critically ill patients, with high levels being particularly associated with mortality and severe morbidity. These findings highlight the importance of routine monitoring of ferritin levels in emergency and intensive care units for the early recognition and intervention of critically ill patients.