A comperative analaysis of Ibn Khaldun's and Niccolo Machiavelli's realist and rationalistic approaches to politics
İbn Haldun ve Niccolo Machiavelli'nin siyasete realist ve rasyonalist yaklaşımlarının karşılaştırmalı bir analizi
- Tez No: 908271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Realizm, Tarihselcilik, Machiavelli, Haldun, Toplum, Siyaset, Realism, Historism, Machiavelli, Khaldun, Society, Politics
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Batı siyasi düşüncesinde Machiavelli, Doğu tartışmasında ise İbn Haldun, belirleyici figürler olarak öne çıkar. Farklı coğrafi, kültürel ve tarihsel geçmişlere sahip olmalarına rağmen her ikisi de benzer gerçekçi ve rasyonalist bir yaklaşımı savunmuşlardır. Bu tez, Machiavelli ve İbn Haldun'un siyaset kuramı içinde kullandıkları devrim niteliğindeki metodolojileri ayrıntılı bir şekilde incelemeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Önemli bir şekilde, her iki filozof da öncülerinden ve çağdaşlarından ayrılarak toplumsal olayları idealize edilmemiş veya normatif bir bakış açısı yerine pragmatik ve tarihsel temelli bir perspektiften analiz etmeyi tercih etmişlerdir. Bu analitik çerçeve, sadece siyasi öğretilerinin temellerini güçlendirmekle kalmamış aynı zamanda modern siyasi düşüncenin seyrine de derin izler bırakmıştır. Bu çalışma, Machiavelli ve İbn Haldun'un benimsedikleri gerçekçi ve rasyonalist metodolojileri derinlemesine ele almaktadır. Her ikisi de siyasetin gerçekçi bir analizini yaparken benzersiz kültürel ve tarihsel bağlamlarından kaynaklanan farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Örneğin Machiavelli'nin İtalyan Rönesans'ı dönemindeki deneyimleri, onun pragmatik ve gerçekçi bakış açısını şekillendirirken; İbn Haldun'un politik olarak karmaşık İslam dünyasında yetişmesi, onun gerçekçiliğini bu bağlamda etkilemiştir. Ayrıca bu çalışma, bahse konu iki düşünürün savunduğu siyasi gerçekçiliğin temel nedenleri ve bakış açılarının yaşadıkları dönemler ve kişisel deneyimleriyle şekillendirilip şekillendirilmediğini incelemektedir. İki düşünürünün başlangıçtaki gerek siyasal ve metodolojik yaklaşımı gerekse de toplumsal olayları tahlil yönleri birbirine oldukça benzer olmasına rağmen nihayetinde çok farklı sonuçlara ulaştıkları, hükümdarlara ve halifelere birbirlerinden oldukça farklı tavsiyelerde bulundukları da aşikârdır. Çalışmada ayrıca Machiavelli'nin prensipleri ile İbn Haldun'un tarih anlayışı arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenmektedir. Özellikle İbn Haldun'un gerçekçi yaklaşımı, Machiavelli'nin gerçekçiliğinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir ve bu farklılığın altında yatan nedenler bu çalışmada tartışılmaktadır. İki düşünürün eserlerinde kullandığı temel kavramlar ve söylemler üzerinden realist yaklaşımları ve tahlilleri karşılaştırılmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, farklı coğrafi ve kültürel bağlamlarda iki düşünürün gerçekçiliğin kökenlerini ve özelliklerini aydınlatmayı hedefleyerek Machiavelli ve İbn Haldun'un siyasi felsefelerini titizlikle karşılaştırmakta ve iki düşünürün de realist olmalarına rağmen realizm anlayışlarının birbirlerinden oldukça farklı olduğunu iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
In Western political thought, Machiavelli, and in Eastern discourse, Ibn Khaldun, emerge as pivotal figures. Despite their diverse geographical, cultural, and historical backgrounds, both advocated for a similar realistic and rationalist approach. This thesis aims to meticulously examine and compare the revolutionary methodologies employed by Machiavelli and Ibn Khaldun within the realm of political theory. Significantly, both philosophers diverged from their predecessors and contemporaries by opting to analyze societal events through a pragmatic and historically grounded perspective rather than through idealized or normative lenses. This analytical framework not only fortified the foundations of their political doctrines but also left profound imprints on the trajectory of modern political thought. This study deeply delves into the realistic and rationalist methodologies embraced by Machiavelli and Ibn Khaldun. While both engage in a realist analysis of politics, differences arise due to their unique cultural and historical contexts. For instance, Machiavelli's experiences during the Italian Renaissance shaped his pragmatic and realistic outlook, whereas Ibn Khaldun's upbringing in the politically complex Islamic world influenced his realism within that milieu. Moreover, this research examines the fundamental reasons behind the political realism advocated by these two thinkers and scrutinizes whether their perspectives were shaped by the epochs in which they lived and their personal experiences. Despite the significant similarities in the initial political and methodological approaches of the two thinkers, as well as their methods of analyzing social events, it is evident that they ultimately arrived at very different conclusions. Consequently, the advice they offered to rulers and caliphs diverged considerably. Additionally, it explores the similarities and differences between Machiavelli's principles and Ibn Khaldun's historiographical perspectives. Particularly, Ibn Khaldun's realist approach diverges significantly from Machiavelli's realism, and the underlying reasons for this discrepancy are discussed in this study. The fundamental concepts and assertions used by the two thinkers in their works are compared in terms of their realist approaches and analyses. In conclusion, this study meticulously compares the political philosophies of Machiavelli and Ibn Khaldun, aiming to shed light on the origins and characteristics of realism within different geographical and cultural contexts. It also asserts that despite both thinkers being realists, their understandings of realism significantly differ from each other.