Pipelle endometrial biyopsi yapılan kadınlarda uygulanan müzik dinletisinin ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
In women undergoing paddle endometrial biopsyapplied music recital effect on pain and anxiety
  1. Tez No: 908317
  2. Yazar: ÖZLEM KÖKÇEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ŞİMŞEK KÜÇÜKKELEPÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial Biyopsi, Ağrı, Anksiyete, Müzik, Ebelik, Endometrial Biopsy, Pain, Anxiety, Music, Midwifery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, pipelle endometrial biyopsi yapılan kadınlarda uygulanan müzik dinletisinin ağrı ve anksiyete üzerine etkisininin incelenmesi amacıyla randomize kontrollü çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma Aralık 2023- Nisan 2024 tarihleri arasında Ankara'da bir devlet hastanesinin karma servisinin müdahale odasında verileri toplanmıştır. Araştırmaya alınacak kişi sayısını belirlemek üzere G*Power 3.1 programı ile güç analizi yapılmıştır. Araştırma 32 kontrol ve 32 deney grubu olmak üzere toplam 64 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu, ağrı şiddetinin değerlendirilmesi için“Görsel Kıyaslama Ölçeği”(GKÖ), anksiyete düzeyini belirlemeye yönelik“Durumluk ve Sürekli Anksiyete Ölçeği”(STAI) kullanılarak toplanmıştır. Deney grubuna acemaşiran makamı müziği dinletilirken, kontrol grubuna rutin bakım uygulanmıştır. Sosyo-demografik özelliklerin dağılımında, kontrol ve deney grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Anksiyete seviyeleri endometrial biyopsi işlemi öncesi ve sonrasında STAI kullanılarak ölçülmüştür. Ağrı seviyesi ise işlem sırasında ve sonrasında GKÖ kullanılarak ölçülmüştür. Durumluk anksiyete toplam puanları işlem sonrasında kontrol grubunda 29,75, deney grubunda ise 25,56 olarak hesaplanmıştır. Durumluk anksiyete değişim p değeri 000.1 olarak bulunmuştur. İşlem sonrasında durumluk anksiyete puanında azalma belirgin ve anlamlıdır. Deney grubundaki anlamlı azalma, müziğin anksiyete puanını azaltmada etkili olduğunu istatiksel olarak ortaya koymaktadır. İşlem sırasındaki GKÖ puanları açısından kontrol grubunun ortalaması 4,31 iken, deney grubunun ortalaması 4,50'dir. İşlem sonrasındaki GKÖ puanları da kontrol grubunda 2,22, deney grubunda ise 1,84 olarak ölçülmüştür. GKÖ değişim P değeri 0,302 olarak bulunmuştur. Her iki grup GKÖ düzeyinde anlamlı bir azalma olduğunu ortaya koymaktadır. Ağrı düzeyi açısından iki grup arasında istatiksel olarak fark bulunmamaktadır. Bu araştırma, pipelle endometrial biyopsi yapılan kadınlarda uygulanan müzik dinletisinin ağrı düzeyleri ve sürekli anksiyete puanları açısından benzer olduğunu, yani gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. İşlem sonrasındaki durumluk anksiyete puanlarının ise anlamlı olduğunu istatiksel olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled trial to investigate the effect of music recital on pain and anxiety in women undergoing pipelined endometrial biopsy. The data were collected in the intervention room of the mixed service of a state hospital in Ankara between December 2023 and April 2024. Power analysis was performed with the G*Power 3.1 program to determine the number of people to be included in the study. The study was conducted with a total of 64 women, 32 in the control group and 32 in the experimental group. The data were collected using the Personal Information Form,“Visual Comparison Scale”to assess the severity of pain, and“State and Trait Anxiety Scale”to determine the level of anxiety. The experimental group listened to acemashiran maqam music, while the control group received routine care. There was no significant difference between the control and experimental groups in the distribution of sociodemographic characteristics. Anxiety levels were measured using STAI before and after the endometrial biopsy procedure. Pain level was measured using the Visual Comparison Scale during and after the procedure. State anxiety total scores were 29.75 in the control group and 25.56 in the experimental group after the procedure. The p value for the change in state anxiety was found to be 000.1. The decrease in the state anxiety score after the procedure was significant and significant. The significant decrease in the experimental group statistically reveals that music is effective in reducing anxiety scores. In terms of Visual Comparison Scale scores during the procedure, the average of the control group was 4.31, while the average of the experimental group was 4.50. Visual Comparison Scale scores after the procedure were 2.22 in the control group and 1.84 in the experimental group. The p value for the change in the Visual Comparison Scale was found to be 0.302. Both groups revealed a significant decrease in the level of Visual Comparison Scale. There was no statistical difference between the two groups in terms of pain level. This study shows that the music recital applied to women undergoing pipelined endometrial biopsy was similar in terms of pain levels and trait anxiety scores, that is, there was no significant difference between the groups. State anxiety scores after the procedure were statistically significant.