6-10 haftalık bebeği olan annelerin evlilik doyumlarının annelik fonksiyonlarına etkisinin incelenmesi
The effect of marital satisfaction on maternal functioning in mothers with 6-10 weeks old infants
  1. Tez No: 908331
  2. Yazar: ŞEYMA ZEHRA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Doyumu, Annelik, Annelik Fonksiyonu, Anneliğe Uyum, Doğum Sonrası, Marriage, Marital Satisfaction, Motherhood, Maternal Functioning, Maternal Adaptation, Postpartum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma 6-10 haftalık bebeği olan annelerin evlilik doyumlarının annelik fonksiyonlarına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılan araştırma, Niğde ilinden rastgele seçilen 80 gönüllü anne ile yapılmıştır. Araştırmanın devam eden sürecinde Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne anneler dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Anne Tanıtıcı Bilgi Formu, Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği (BAFÖ), Evlilik Doyumu Ölçeği (EDÖ) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, bağımsız örneklemlerde t testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ise Pearson korelasyon analizi yapılmıştır ve anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak belirlenmiştir. Analiz sonucunda evlilik doyumu ve annelik fonksiyonu arasında negatif anlamlı ilişki bulunmuştur. Evlilik uyumu, İlişki mutluluğu, Çatışma, Yakınlık ve toplam Evlilik Doyumu puanlarında anlamlı fark vardır. Öz bakım ile evlilik uyumu, çatışma, yakınlık, öfke, eşin ailesiyle iletişim, ebeveynlik anlayışı ve toplam ebeveynlik doyumu arasında negatif yönlü; Sosyal Destek ile Evlilik Uyumu, Çatışma, Yakınlık ve toplam Ebeveynlik Doyumu arasında negatif yönlü anlamlı ilişki görülmüştür. Toplam Annelik Fonksiyonu ile Evlilik Uyumu, Çatışma, Yakınlık, Eşin Ailesiyle İletişim, Ebeveynlik Anlayışı ve toplam Ebeveynlik Doyumu arasında negatif yönlü anlamlı ilişki görülmüştür. Sonuç olarak annelerin Evlilik Doyumu arttıkça Annelik Fonksiyonlarının da arttığı görülmüştür. Annelere gebelik öncesi, gebelik sırası ve sonrasında evlilik doyumunu artırmaya yönelik eğitim ve uygulamalı destek çalışmaların artırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of marital satisfaction on parenting functions in mothers with infants aged 6-10 weeks. Conducted as a descriptive and correlational study, it involved 80 volunteer mothers randomly selected from Niğde province. During the ongoing research, mothers from Niğde Ömer Halisdemir Training and Research Hospital were included. Data collection tools included the Maternal Introductory Information Form, the Barkin Parenting Function Scale (BPFS), and the Marital Satisfaction Scale (MSS). Descriptive statistical methods, independent samples t-tests, and one-way ANOVA were used to evaluate the research data. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationships between variables, with a significance level set at α=0.05. The analysis revealed a negative significant relationship between marital satisfaction and parenting function. Significant differences were found in marital adjustment, relationship happiness, conflict, closeness, and overall marital satisfaction scores. There were negative correlations between self-care and marital adjustment, conflict, closeness, anger, communication with the spouse's family, parenting attitudes, and overall parenting satisfaction. Social support also showed negative correlations with marital adjustment, conflict, closeness, and overall parenting satisfaction. Additionally, a negative significant relationship was observed between total parenting function and marital adjustment, conflict, closeness, communication with the spouse's family, parenting attitudes, and overall parenting satisfaction. The study concluded that as mothers' marital satisfaction increases, their parenting functions also improve. It is recommended to enhance educational and practical support programs aimed at increasing marital satisfaction before, during, and after pregnancy.