Üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ve sosyal medya kullanımına ilişkin bir araştırma: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği
A study on internet addiction and social media use by university students: The case of Burdur Mehmet Akif Ersoy University
  1. Tez No: 908415
  2. Yazar: ADALET MANIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLLÜPUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, internet kullanımı, internet bağımlılığı, sosyal medya, sosyal medya araçları, sosyal ağlar, üniversite öğrencileri, Communication, internet use, internet addiction, social media tools, virtual networks, university students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnternet ve sosyal medya, iletişimi köklü bir şekilde dönüştürmüş ve bireylerin yaşam tarzlarını ve sosyal etkileşimlerini yeniden şekillendirmiştir. Web 2.0 ile internet, yalnızca bir iletişim aracından dijital alanlara dönüşmüştür. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin internet kullanım amaçlarını, sosyal medya bağımlılıklarını ve platform tercihlerini ele almaktadır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencilerinin internet bağımlılığı, kullanım süreleri ve sosyal medya etkileşimlerinin demografik özelliklere göre dağılımlarıyla ilgili veriler, 298 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen bir anket çalışması ile toplanmış ve bu veriler tanımlayıcı istatistikler ve fark testleriyle analiz edilmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen keşfedici faktör analiziyle araştırmaya katılanların internet kullanım davranışları“internet kullanıcılarının samimiyet algısı”,“internet bağımlılık düzeyleri”,“sahta sosyal hayat algısı”ve“bilgi edinme / haberdar olma”kavramlarıyla tanımlanmıştır. Çalışmada araştırmaya katılanların cinsiyet ve yaş düzeylerine göre bu kavramların oluşturduğu farklılıklar üzerinde durulmuştur. Bulgular cinsiyet gruplarının kullanıcı samimiyeti ve internet bağımlılığı düzeylerinde anlamlı farklılıklar oluşturduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca katılımcıların internet kullanım süreleri, sosyal medya bağımlılığı ve platform tercihleri gibi faktörlerin, cinsiyet ve yaş gibi demografik özelliklere göre farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Araştırmada üniversite öğrencilerinin internet ve sosyal medya kullanımlarının bireysel davranışlar ve akademik pratiklere göre farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Özellikle mobil cihazların internet erişiminde birincil araç olarak kullanılması, dijitalleşmenin ve mobil teknoloji bağımlılığının arttığını ortaya koymaktadır. Sahte mutluluk algısı, sosyal medya ilişkilerinin gerçekliği ve tatmin düzeyleri açısından önemli bulgular sunmaktadır. İnternet kullanım süresi arttıkça, kullanıcıların internetten aldıkları tatmin ve sosyal algılar değişmektedir. Öğrenciler, Instagram ve YouTube gibi görsel platformları tercih etmektedirler. Twitter ise öğrenciler açısından bilgi akışı sağlama konusunda önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla araştırmaya göre fiziksel aktiviteler ve arkadaşlarla vakit geçirme gibi etkileşimlerin hâlâ önemli olmasına raağmen dijital platformların sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği söylenebilir. Bu sonuçlar, sosyal medya ve internetin gençler için vazgeçilmez bir araç haline geldiğini ve iletişim biçimlerini dönüştürdüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Internet and social media have radically transformed communication and reshaped individuals' lifestyles and social interactions. With Web 2.0, the internet has transformed from just a communication tool into digital spaces. This study examines university students' internet usage purposes, social media addictions and platform preferences. Data on the distribution of internet addiction, usage times and social media interactions of Burdur Mehmet Akif Ersoy University students according to demographic characteristics were collected through a survey conducted with the participation of 298 students, and these data were analyzed with descriptive statistics and difference tests. With the exploratory factor analysis carried out in the research, the internet usage behaviors of the participants were defined with the concepts of“internet users' sincerity perception”,“internet addiction levels”,“fake social life perception”and“obtaining information / being informed”. The study focused on the differences created by these concepts according to the gender and age levels of the participants. The findings revealed that gender groups create significant differences in user friendliness and internet addiction levels. In addition, it was observed that factors such as participants' internet usage time, social media addiction and platform preferences differed according to demographic characteristics such as gender and age. In the research, it was observed that university students' internet and social media usage varies according to individual behaviors and academic practices. In particular, the use of mobile devices as the primary means of internet access reveals that digitalization and mobile technology addiction are increasing. The false perception of happiness provides important findings in terms of the reality and satisfaction levels of social media relationships. As the duration of Internet use increases, the satisfaction and social perceptions users receive from the Internet change. Students prefer visual platforms such as Instagram and YouTube. Twitter, on the other hand, has an important place in providing information flow for students. Therefore, according to the research, it can be said that digital platforms have become an indispensable part of social life, although interactions such as physical activities and spending time with friends are still important. These results show that social media and the internet have become an indispensable tool for young people and are transforming their communication styles.