Artikülasyon bozukluğu olan çocukların kontralateral supresyon değerlerinin normal çocuklarla karşılaştırılması
Comparison of contralateral suppression values of children with articulation disorders with normal children
- Tez No: 908420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kontralateral Supresyon, Artikülasyon Bozukluğu, Efferent Sistem, Konuşma, Contralateral Suppression, Articulation Disorder, Efferent System, Speech
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kontralateral supresyon testi ile konuşmada aktif rol oynayan efferent işitsel sistem değerlendirilebilmektedir. Çalışmada organik ya da psikolojik kökenli olmayan artikülasyon bozukluğu olan ve artikülasyon bozukluğu olmayan çocukların kontralateral supresyon değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Turgut Özal Tıp Merkezi İşitme ve Denge Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya artikülasyon bozukluğu olan 3-8 yaş arasında 35 çocuk ve artikülasyon bozukluğu olmayan 35 çocuk dahil edilmiştir. Çocuklara otoskopik muayene, timpanometrik ölçüm ve odyometri testi uygulanmış, bu test bataryaları sonuçları değerlendirilerek kontralateral supresyon testi yapılmıştır. Çalışmada; cinsiyete göre kontralateral supresyon değerleri karşılaştırıldığında sol kulakta 2 kHz'de istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur (p0). Elde edilen sonuçlara göre çalışmamızın sonuçlarının güvenilirliğinin artması için kontralateral supresyon testinin kliniklerde yaygınlaşması önerilmektedir. Bu sayede konuşma bozuklukları ile efferent sistem arasındaki olası ilişki daha net anlaşılabilir.
Özet (Çeviri)
The contralateral suppression test can evaluate the efferent auditory system that plays an active role in speech. The aim of this study was to compare the contralateral suppression values of children with articulation disorders of organic or non-psychological origin and children without articulation disorders. The study was conducted at Turgut Özal Medical Center Hearing and Balance Center. The study included 35 children aged 3-8 years with articulation disorders and 35 children without articulation disorders. The children underwent otoscopic examination, tympanometric measurement and audiometry test, and contralateral suppression test was performed by evaluating the results of these test batteries. In the study, when contralateral suppression values were compared according to gender, a statistically significant difference was found at 2 kHz in the left ear (p0). According to the results obtained, it is recommended that the contralateral suppression test should be widespread in clinics to increase the reliability of the results of our study. In this way, the possible relationship between speech disorders and the efferent system can be more clearly understood.