Epidural analjezi uygulanan primigravid ve multigravid kadınların kaygı düzeyi ve doğum süreci açısından karşılaştırılması
Comparison of anxiety levels and labor process between primigravida and multigravida women receiving epidural analgesia
- Tez No: 908453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN AMANAK, PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Epidural analjezi, doğum, kaygı, ebelik, Epidural analgesia, childbirth, anxiet, midwifery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, epidural analjezi uygulanan primigravid ve multigravid kadınların kaygı düzeyi ve doğum süreci açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Analitik ve kesitsel tipteki bu araştırma, Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi'nde 15 Mart 2023-15 Mart 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi'nde doğum amaçlı başvuruda bulunan ve epidural analjezi uygulanan 148 kadın (Primipar Kadın:74, Multipar Kadın:74) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Obstetrik Özellikler Formu, İntrapartum ve Epidural Analjezi Bilgi Formu, Yenidoğan Bilgi Formu ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DKE-SKE) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada epidural analjezi uygulanan primigravid ve multigravid kadınların durumluk-kaygı düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ancak doğum sırasında primigravid kadınların kan basıncı seviyelerinin, özellikle erken zaman dilimlerinde multigravid kadınlara göre daha yüksek olma eğiliminde olduğu görülmüştür. Aynı zamanda uygulamanın iki grup için de aktif faz döneminde başlandığı, bishop skorlaması üzerinde de bir etkisi olmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmada epidural analjezi sonrası multigravid ve primigravid kadınların durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin benzer olduğu, doğum süreci açısından yalnızca primigravid kadınların epidural uygulama sonrası erken zamanda yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the anxiety levels and the labor process of primigravida and multigravida women receiving epidural analgesia. Materials and Methods: This analytical and cross-sectional study was conducted between 15 March 2023 and 15 March 2024 at Ankara City Hospital's Department of Obstetrics and Gynaecology. The study population comprised 148 women (74 primiparous and 74 multiparous) who had applied for delivery and received epidural analgesia at Ankara City Hospital.Data were collected using a Personal Information Form, Obstetric Characteristics Form, Intrapartum and Epidural Analgesia Information Form, Newborn Information Form, and the State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Findings: The study found no significant difference in the levels of state anxiety between primigravida and multigravida women receiving epidural analgesia. However, it was observed that the blood pressure levels of primigravida women during delivery tended to be higher, particularly in the early stages, compared to multigravida women. Additionally, it was noted that the application was initiated during the active phase for both groups and had no effect on the Bishop scoring. Conclusion: The study concluded that the state-trait anxiety levels of multigravida and primigravida women after epidural analgesia are similar. However, it was observed that only primigravida women exhibited elevated anxiety levels shortly after the epidural application, specifically in relation to the labour process.