Depresyon hastalarında otobiyografik bellek işlevlerinin psikolojik zihinlilik ve empati ile ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship between autobiographical memory functions, psychological mindedness and empathy in patients with depression
  1. Tez No: 908467
  2. Yazar: VOLKAN KOLCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Major depresyon, otobiyografik bellek işlevleri, bilişsel duygusal empati, psikolojik zihinlilik, Major depression, autobiographical memory functions, cognitive emotional empathy, psychological mindedness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Zihin teorisi içinde yer alan psikolojik zihinlilik ve empatinin, birçok kavramla etkileşim içinde olan dinamik bir yapı olduğu düşünülmektedir. Kişinin kendi geçmişinin kayıtlı olduğu otobiyografik bellek ise kişinin zihinselleştirme süreci için gerekli temel yapılardan birisidir. Dolayısıyla otobiyografik belleği hangi işlevlerle kullandığımız, kişisel geçmişimizi ne amaçla hatırladığımız da zihinselleştirme süreci için önemlidir. Çeşitli psikiyatrik bozukluklar ile bu kavramlardaki bozukluklar arasında ilişki bulunmuştur. Çalışmamızda depresyon hastalarında otobiyografik bellek işlevleri ile psikolojik zihinlilik ve empati arasındaki ilişki incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza dahil etme ve hariç tutma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 64 majör depresyon hastası, 64 kontrol grubu olmak üzere toplamda 128 kişinin katılımı sağlanmıştır. Araştırmamız, kesitsel ve analitik türde olan kontrollü bir çalışmadır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Otobiyografik Bellek İşlevleri Ölçeği (OBİÖ), Temel Empati Ölçeği (TEÖ), Psikolojik Zihinliliğin Dengelenmiş Dizini Ölçeği (PZDD), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu beraber değerlendirildiğinde, hasta grubunda PZDD ölçeği toplam puanı sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşükken, OBBİÖ ve TEÖ arasında anlamlı fark saptanmamıştır. OBBİÖ toplam puanı ile TEÖ toplam puanı arasında sağlıklı kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken depresyon grubunda saptanmamıştır. OBBİÖ toplam puanı ile PZDD toplam puanı arasında depresyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken sağlıklı kontrol grubunda saptanmamıştır. TEÖ ölçeği toplam puanı ile PZDD toplam puanı arasında hem depresyon grubunda hem de sağlıklı kontrol grupta istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuçlar: Bu bulgular, depresyonun empati ve psikolojik zihinlilik becerilerinin otobiyografik bellek işlevleri ile ilişkisinde değişikliklere neden olduğuna dikkat çekmektedir. Depresyon hastalarında otobiyografik bellek işlevleri üzerine yapılacak müdahaleler, psikolojik zihinlilik ve empati becerilerinde değişiklik yaratabilecek bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Psychological Mindedness and empathy, as components of theory of mind, are considered dynamic constructs interacting with numerous concepts. Autobiographical memory, which contains records of one's personal past, is one of the foundational structures essential for the mentalization process. Therefore, how we utilize autobiographical memory functions and for what purpose we recall our personal past are crucial for the mentalization process. Previous studies have shown associations between various psychiatric disorders and impairments in these constructs. This study aims to examine the relationship between autobiographical memory functions, psychological mindedness and empathy in patients with major depression. Materials and Methods: The study included 128 participants, consisting of 64 patients with major depression and 64 control group members, who met the inclusion and exclusion criteria and agreed to participate. This is a cross-sectional and analytical controlled study. The Sociodemographic and Clinical Data Form prepared by the researcher, Autobiographical Memory Functioning Scale (AMFS), Basic Empathy Scale (BES), the Balanced Index of Psychological Mindedness Scale (BIPMS), and Beck Depression Inventory (BDI) were administered. Results: When analyzing both the patient and control groups together, the total score on the BIPMS was statistically significantly lower in the patient group compared to the healthy controls, while no significant difference was found between AMFS and BES scores. A statistically significant relationship was observed between the total scores of AMFS and BES in the healthy control group, but not in the depression group. Conversely, a statistically significant relationship was found between the total scores of AMFS and BIPMS in the depression group, which was absent in the healthy control group. A statistically significant relationship between the total scores of BES and BIPMS was identified in both the depression and control groups. Conclusion: These findings suggest that depression alters the relationship between empathy, psychological mindedness, and autobiographical memory functions. Interventions targeting autobiographical memory functions in patients with depression may potentially serve as a method to influence changes in psychological mindedness and empathy skills.