Çin'in Afrika'daki enerji politikası ve küresel aktörlerin enerji yatırımları
China's energy policy in Africa and energy investment of global actors
- Tez No: 908504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Afrika, Enerji, Petrol, Doğalgaz, Uranyum, China, Africa, Energy, Oil, Natural Gas, Uranium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çin, tarihsel olarak dış dünyadan izole bir yaşam sürdürmeyi tercih etmişken, 19. yüzyılın sonlarına doğru Batılı güçlerin sömürgeci politikalarıyla karşılaşmıştır. Bu durum, Çin'in dış politikasında önemli değişikliklere yol açmıştır. 1840 yılında başlayan Opium Savaşları, Çin'i daha fazla küresel etkileşime zorlamıştır. Ancak bu etkileşimler, genellikle Çin'in ticaretine hâkim olmaya çalışan Batılı güçler tarafından yönlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, Çin'in Afrika ile olan ilişkilerini ve bu ilişkilerin bölgesel ve küresel enerji güvenliği üzerindeki etkilerini incelemektir. Çin, enerji kaynaklarına erişim sağlamak ve ekonomik gelişimini desteklemek için Afrika ile olan bağlarını güçlendirmeye çalışmaktadır. Çin, ihtiyaç duyduğu enerji miktarını Afrika kıtasından sağlayarak son yıllarda hızlı bir şekilde gelişim kat etmektedir. Çin'in Afrika ülkelerinden almış olduğu enerji kaynakları petrol, doğalgaz, bakır, uranyum gibi önemli maden ve enerji kaynaklarından oluşmaktadır. Çin, yalnızca Afrika ile ilişkilerini değil, birçok ülke ile ilişkilerini güçlendirmek istemektedir. Eski tarihlerde var olan ve dünya üzerinde yer alan en önemli ticaret yollarından birisi olan ipek yolu projesini güncel bir versiyonda tekrar canlandırmak için“Bir Yol”projesini ortaya atmıştır. Böylelikle hem kendi ürünleri için alternatif pazarlar bulacak hem de dünya siyasetinde daha aktif bir rol alacaktır. Çin'in Afrika'daki enerji politikası ve küresel enerji güvenliği üzerine yapılan bu çalışmanın amacı, Çin'in Afrika'da yürüttüğü enerji politikalarının, bölgenin ve küresel enerji güvenliği üzerindeki etkilerini ve potansiyel sorunları inceleyerek analiz etmektir. Bu çalışma, Çin'in Afrika'daki enerji yatırımlarının stratejik amaçlarını, politikalarını, etkilerini ve uzun vadeli sonuçlarını değerlendirerek, uluslararası enerji güvenliği ve bölgesel istikrar açısından önemli sonuçlar ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines China's energy policies in Africa and their impact on regional and global energy security. Historically isolated, China faced exploitation by Western powers by the end of the 19th century, leading to significant changes in its foreign policy. The Opium Wars initiated in 1840 forced China into more global interaction, often dominated by Western interests aiming to control its trade. The aim of this study is to analyze the interactions between China and Africa, focusing on the strategic objectives, policies, and effects of China's energy investments in the context of international energy security and regional stability. China has been making rapid progress in recent years by supplying the amount of energy it needs from the African continent. The energy resources that China has received from African countries consist of important mineral and energy resources such as oil, natural gas, copper, uranium. China wants to strengthen not only its relations with Africa, but also its relations with many countries. He has put forward the“One Belt One Road”project in order to revive the silk road project, which existed in ancient times and is one of the most important trade routes in the world, in an up-to-date version. Thus, it will find alternative Sundays for its own products and take a more active role in world politics. The aim of this study on China's energy policy in Africa and global energy security is to analyse the effects of China's energy policies in Africa on the region and global energy security by examining potential problems. This study aims to evaluate the strategic objectives, policies, effects and long-term consequences of China's energy investments in Africa and to reveal important results in terms of international energy security and regional stability.