Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dijital öykülerin yazma motivasyonuna etkisi
The effect of digital stories on writing motivation in teaching turkish as a foreign language
- Tez No: 908528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital öykü, yazma becerisi, yabancı dil olarak Türkçe, yazma motivasyonu, Digital story, Turkish as a foreign language writing motivation, writing skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde dijital öykü kullanımının öğrencilerin yazma motivasyonuna etkisi ve öğrencilerin dijital öykülere yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel ve nicel veri toplama ve analiz yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma metot ile yürütülmüştür. Araştırmanın temelinde nicel yaklaşım kullanılmış olup verilerin desteklenmesi için de nitel yaklaşım kullanılmıştır. Nicel veri toplama kapsamında zayıf deneysel desenlerden tek grup ön test/son test desenine göre çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nitel veri toplama kapsamında ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Bartın Üniversitesi TÖMER'de B1 seviyesinde öğrenim gören 20 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin yazma motivasyonlarını belirlemek amacıyla“Yabancı Dil Olarak Türkçe Yazma Motivasyonu Ölçeği”ön test/son test olarak uygulanmıştır. Çalışma kur sınavlarından dolayı öğrencilerin gönüllü uygunluğuna göre dört haftaya yayılmış ve sekiz ders boyunca sürmüştür. Öğrenciler verilen etkinliklerdeki konu üzerinden dijital öykülerini oluşturmuşlardır. Çalışma bitiminde öğrencilerin dijital öykü materyaline yönelik motivasyonlarını belirlemek için“Öğretim Materyalleri Motivasyon Anketi (ÖMMA)”uygulanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda dijital öykülere yönelik öğrenci görüşleri belirlenmiştir. Ön test/son test karşılaştırması için bağımlı gruplar t testi yapılmıştır. ÖMMA ise nicel betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin dijital öykülere yönelik görüşlerinin belirlenmesinde ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda deney grubuna uygulanan yazma motivasyonu ölçeğinin ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. ÖMMA ve öğrenci görüşmelerinde ise deney grubunun dijital öykülerle yazmayı sevdikleri, ilginç buldukları, zevk aldıkları ve motive oldukları belirlenmiştir. Bu konuda kararsız ve motive olmayan öğrencilerin de olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of using digital stories in teaching Turkish as a foreign language on students' writing motivation and students' views on digital stories. The study was conducted with a mixed method in which qualitative and quantitative data collection and analysis methods were used together. Quantitative method was used as the basis of the study and qualitative method was used to support the data. Within the scope of quantitative data collection, the study was carried out according to a single group pretest/posttest design. Within the scope of qualitative data collection, a semi-structured interview form was used. The sample of the study consisted of 20 students studying Turkish as a foreign language at Bartın University TÖMER at B1 level. In order to measure writing motivation of the students,“Turkish as a Foreign Language Writing Motivation Scale”was applied as pre-test/post-test. The study was spread over four weeks and lasted for eight lessons, depending on the voluntary availability of the students due to the course exams. The students created their digital stories based on the topic in the given activities. At the end of the study,“Instructional Materials Motivation Questionnaire”was applied to determine the students' motivation towards the digital story material. In the qualitative dimension of the study, student views on digital stories were recorded. Dependent groups t-test was conducted for pre-test/post-test comparison. Content analysis of the items was performed to determine the details of the digital stories. As a result of the research, it was seen that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the writing motivation scale applied to the experimental group. In terms of Instructional Materials Motivation and student interviews, it was seen that the experimental group liked composing digital stories and found them interesting. Students in the experimental group enjoyed the tasks and them were found motivated, while there were few undecided and unmotivated students.