Tadao Ando mimarlığında geleneksel Japon öğelerinin yorumları: Mekân, malzeme ve doğa ile ilişki
Interpretations of traditional Japanese elements in Tadao Ando's architecture: Space, material, and relationship with nature
- Tez No: 908552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TERANE BURNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Japon Mimarisi, Tadao Ando, Mekân Anlayışı, Malzeme Kullanımı, Doğa ile İlişki, Mimari Tasarım, Traditional Japanese Architecture, Tadao Ando, Spatial Understanding, Material Use, Relationship with Nature, Architectural Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Tadao Ando'nun mimari eserlerinde Japon geleneksel öğelerinin nasıl yorumlandığını ve modern mimariye nasıl entegre edildiğini incelemektedir. Araştırma, Ando'nun mekân anlayışı, malzeme kullanımı ve doğa ile ilişkisini analiz ederek, bu unsurların onun mimari pratiğinde nasıl bir yer tuttuğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Ando'nun eserlerinde bu üç temel unsurun yeniden nasıl yorumlandığına dair derinlemesine bir değerlendirme yapılmaktadır. Seçilen altı yapı (Church of the Light, Rokko Housing, Koshino House, Naoshima Contemporary Art Museum, Water Temple ve Sayamaike Museum), Ando'nun geniş eser yelpazesinden belirli kriterler doğrultusunda özenle seçilmiştir. Bu yapılar, doğa ile kurulan ilişkiden malzeme kullanımına, mekân anlayışından Japon estetiğine kadar Ando'nun mimari felsefesinin farklı yönlerini en iyi temsil eden projeler olarak belirlenmiştir. Church of the Light, ışık ve gölgenin kullanımıyla Ando'nun mekânsal yaratımındaki ruhsal boyutu öne çıkarırken, Rokko Housing ise zorlu topografya ve sosyal yaşam alanlarıyla doğa ile uyumlu bir tasarım stratejisi sunmaktadır. Koshino House, beton ve doğal ışıkla minimalizm ve mahremiyet arasındaki dengeyi temsil ederken, Naoshima Contemporary Art Museum, doğa ile sanatın iç içe geçtiği mekânsal bir deneyim sunmaktadır. Water Temple, suyu mekânın ruhani bir unsuru olarak kullanarak meditasyon ve sakinlik üzerine odaklanırken, Sayamaike Museum ise tarih ve modern mimarinin birleştiği bir kültürel hafıza mekânı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, her bir yapının seçilme nedeni, Ando'nun mimari felsefesinin belirli yönlerini temsil etmesi ve Japon geleneksel mimarisiyle kurduğu bağın anlaşılmasına katkı sağlamasıdır. Yapıların her biri, belirli bir mimari unsur açısından Ando'nun yaklaşımını yansıtmaktadır: doğa ile ilişki, malzeme kullanımı ve mekânın ruhani boyutları. Bu açıdan, Ando'nun mimari eserlerinde mekân, malzeme ve doğa arasındaki dinamik ilişkiler detaylı bir şekilde incelenmiş ve bu unsurların çağdaş mimari üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how traditional Japanese elements are interpreted and integrated into modern architecture in the works of Tadao Ando. The research aims to uncover how Ando's approach to space, material use, and relationship with nature play a significant role in his architectural practice. By analyzing these elements, the study seeks to provide a deeper understanding of their impact on Ando's architectural designs. The six selected projects—Church of the Light, Rokko Housing, Koshino House, Naoshima Contemporary Art Museum, Water Temple, and Sayamaike Museum—were carefully chosen from Ando's extensive portfolio based on specific criteria. These buildings were selected because they best represent the diverse aspects of Ando's architectural philosophy, including his relationship with nature, material use, and spatial design, and they illustrate how he integrates traditional Japanese elements into contemporary structures. Church of the Light exemplifies Ando's use of light and shadow to create a spiritual atmosphere in space, while Rokko Housing demonstrates his ability to harmonize design with challenging topography, integrating natural elements with social living spaces. Koshino House showcases the balance between minimalism and privacy through its use of concrete and natural light. Naoshima Contemporary Art Museum merges nature and art, providing a spatial experience where the environment and design coexist. Water Temple uses water as a central spiritual element, creating a meditative and tranquil environment. Lastly, Sayamaike Museum merges history and modern architecture, reflecting cultural memory and Ando's ability to design spaces that resonate with both the past and the present. Each project was selected to represent a distinct aspect of Ando's architectural philosophy: his relationship with nature, materiality, and the spiritual dimensions of space. The analysis of these projects reveals how Ando reinterprets traditional Japanese architecture in a modern context, highlighting the interplay between space, material, and nature in his work. This study, therefore, offers a comprehensive evaluation of the impact of these elements on contemporary architectural practice.