İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda bulunan BEL_YZ_K.000356 numarada kayıtlı 19. yüzyıla ait bir şiir mecmuasının MESTAP kapsamında incelenmesi
Examination of a 19th century poetry collection recorded in the istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library with number BEL_YZ_K.000356
  1. Tez No: 908667
  2. Yazar: ALİ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, MESTAP, şiir mecmuası ve musiki, dinî-tasavvufî, Classical Turkish Literature, magazine, MESTAP, poetry magazine and music, religious-sufistic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 618
Özet
Türk edebiyatının içerisinde klasik Türk edebiyatı kendi varlığını gerek tasavvufî gerek aşk konularını manzum veya mensur metinlerin yazılmasıyla zirvede korumuştur. Bu kadim Türk edebiyatı alanının kaynakları arasında bulunan ve yazıldığı dönemin kültürü, dili ve üslubunun belirlenmesinde önemli rol oynayan bir kaynak da şüphesiz mecmualardır. Şiirlerin bir araya getirilmesiyle oluşan ve müterettibin edebî zevk ve beğenisiyle derlenen bu eserler, tezkirelerde adı geçen veya geçmeyen divanı bulunan veya bulunmayan o dönemdeki birçok şairin şiirlerini kendi bünyesinde barındırdığından dolayı muhteva açısından oldukça zengindir. Bütün bu saydığımız nitelikleri taşıyan mecmuaların bir tanesi de çalışmamıza konu olmuştur. 19. yüzyılda kaleme alınmış olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda BEL_YZ_K.000356 numarada kayıtlı tasavvufi şiirlerle bezenmiş hangi makamlarla terennüm edildiği gerek sayfa başlarında gerekse beyit başlarında bildirilen bir şiir mecmuasının tavsifi yapılıp MESTAP kapsamında sistematik olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within Turkish literature, classical Turkish literature has preserved its existence at its peak by writing verse or prose texts on both Sufism and love subjects. Magazines are undoubtedly among the sources of this ancient Turkish literature field and play an important role in determining the culture, language and style of the period in which they were written. These works, which were composed by bringing together the poems and compiled with the literary taste and taste of the author, are very rich in terms of content because they contain the poems of many poets of that period, who may or may not have divans mentioned in the biographies. One of the magazines that has all the qualities we have mentioned is the subject of our study. A poetry magazine, written in the 19th century and decorated with Sufi poems, registered in the Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library under the number BEL_YZ_K.000356, and in which modes it was sung, was described and systematically examined within the scope of MESTAP.