Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastaların değerlendirilmesi
The evaluation of breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy
- Tez No: 908773
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN DEMİRAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Klinik yanıt, Patolojik yanıt, Hastalıksız sağkalım, Genel sağkalım, Nüks, Mortalite, Breast Cancer, Neoadjuvant Chemotherapy, Clinical Response, Pathologic Response, Disease-Free Survival, Overall Survival, Recurrence, Mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Küresel kanser istatistiklerinin güncel verilerine göre meme kanseri kadınlarda en çok teşhis edilen ve en ölümcül kanserlerden biridir. Özellikle kadınları etkileyen ancak erkeklerde de görülen meme kanserinin son yıllarda erken tanı ve tedavilerdeki ilerlemeler ışığında mortalitesi azalmaktadır. Çalışmamızda neoadjuvan kemoterapi verilen meme kanseri hastaların demografik özellikleri, histopatolojik klinik özellikleri ile tedavi yanıtları, tedavinin sağ kalım üzerine etkisi ve moleküler düzeyde uygulanan tedavilere verilen yanıtların sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nde Ocak 2015 ile Haziran 2022 tarihleri arasında meme biyopsi sonucu meme kanseri tanısı konulan ve neoadjuvan kemoterapi verilen, sonrasında cerrahi uygulanan 215 hasta değerlendirmeye alındı. Kurum izni alınarak hastanenin kullandığı program üzerinden ve hasta arşiv dosyalarından hastaların yaş, cinsiyet, menapoz durumu, radyolojik görüntülemeleri, patoloji raporları, uygulanan kemoterapi protokolleri, klinik ve patolojik evre, hematolojikler parametreler (albumin, beyaz küre, nötrofil, lenfosit, trombosit) CA15-3, TİL, Miller Payne, pCR, ypN, ypT, LVİ, PNİ, Kİ-67, GSK, HSK, hormon reseptör durumu ve moleküler profil parametreleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların ortalama yaşı 50,4 (±10,78) ve tamamı histolojik olarak invaziv duktal karsinom olduğu görüldü. Hastalarımızdan 130 kişiye (%60,5) meme koruyucu cerrahi yapılmış, sağkalım açısından diğer cerrahi yöntemleri ile arasında anlamlı fark görülmedi (HSK p= 0,085, GSK p=0,138). Neoadjuvan kemoterapi sonrası radyolojik yanıta göre tam yanıt grubunun parsiyel yanıt alınanlara göre sağkalım daha uzun ve mortalite riski daha düşük görüldü. Neoadjuvan kemoterapi alan hastalarımızın 62'inde (%28,8) Patolojik tam yanıt (pCR= ypT0 ypN0 veya ypTis ypN0) saptandı. Luminal subgrubun kemoterapiye dirençli olduğu buna rağmen sağkalım açısından triple negatif meme kanseri ve HER 2 pozitif subgrublarına göre daha uzun sağkalım gösterdiği saptandı (P=0,024). Kİ 67 değeri ≤14, Grade 2, LVİ ve PNİ varlığı daha kötü patolojik yanıt ile ilişkili olduğu görüldü. Grade 3 ve Kİ-67 14< olduğunda patolojik tam yanıt oranının daha yüksek olduğu izlendi. Sonuç: Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastalarında patolojik tam yanıt elde etmenin anlamlı bir şekilde genel sağkalım ve hastalıksız sağkalımı arttırdığı, mortaliteyi ve nüks riskini azalttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Recent global cancer statistics indicate that breast cancer is among the most commonly diagnosed and lethal cancers in women. While it primarily affects women, it can also occur in men. Fortunately, the mortality rate for breast cancer has been declining in recent years due to advancements in early diagnosis and treatment. In our study, we conducted a retrospective analysis of breast cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy. We focused on their demographic characteristics, histopathological features, treatment responses, the impact of therapy on survival, and the outcomes related to molecular-level therapies. Materials and Methods: A total of 215 patients diagnosed with breast cancer after undergoing a breast biopsy received neoadjuvant chemotherapy and subsequently underwent surgery at the Oncology Department of Samsun Ondokuz Mayıs University between January 2015 and June 2022. The study evaluated various patient data, including age, gender, menopausal status, radiological imaging results, pathology reports, and chemotherapy protocols. This information was obtained from the hospital's records and patient archive files with the necessary institutional permissions. Additionally, clinical and pathological stages, hematologic parameters (including albumin, white blood cell count, neutrophil count, lymphocyte count, and platelet count), as well as CA15-3 levels, tumor-infiltrating lymphocytes (TIL), Miller-Payne grading, pathological complete response (pCR), lymph node status (ypN), tumor status (ypT), lymphovascular invasion (LVI), perineural invasion (PNI), Ki-67, OS, DFS, hormone receptor status, and molecular profile parameters were thoroughly analyzed. Results: İn the study the mean age of the patients was 50.4 years (±10.78), and all cases were histologically diagnosed as invasive ductal carcinoma. Among the patient population, 130 patients (60.5%) underwent breast-conserving surgery (BCS), with no significant differences in overall survival (OS, p = 0.085) or disease-free survival (DFS, p = 0.138) compared to other surgical methods. Patients who achieved a complete radiological response after neoadjuvant chemotherapy (NACT) exhibited longer survival and a lower risk of mortality than those with partial responses. A pathological complete response (pCR), defined as ypT0 ypN0 or ypTis ypN0, was achieved in 62 patients (28.8%). Although the luminal subtype was more resistant to chemotherapy, it showed longer survival times compared to the triple-negative and HER2-positive subtypes (p = 0.024). Factors associated with lower rates of pCR included lower Ki-67 levels (≤14), Grade 2 tumors, and the presence of lymphovascular invasion (LVI) and perineural invasion (PNI). Conversely, Grade 3 tumors and Ki-67 levels greater than 14 were associated with higher pCR rates. Conclusion:The achievement of pCR in breast cancer patients receiving NACT significantly reduces the risks of mortality and recurrence, resulting in improved overall survival (OS) and disease-free survival (DFS).