Metastatik olmayan luminal subtipli neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri tanılı hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of breast cancer patients with non-metastatic luminal subtype neoadjuvant chemotherapy received
- Tez No: 657079
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKKAN EVRENSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: luminal, meme kanseri, neoadjuvan, lenf nodu, Ki67, luminal, breast cancer, neoadjuvant, lymph node, Ki67
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Luminal meme kanseri tipleri kemoterapiye az yanıtlıdır ve bu nedenle patolojik tam yanıt oranları düşüktür. Bu çalışmada neoadjuvan kemoterapi verilen luminal meme kanseri hastalarında hastalıksız sağ kalım üzerinde etkili olan faktörlerin klinikopatolojik verilere dayanarak araştırılması amaçlandı. 1 Ocak 2005 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında merkezimizde meme kanseri nedeni ile kemoterapi almış olan 396 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların yaşı, tanı tarihleri, preop biyopsi ve postop patolojileri, aldıkları neoadjuvan kemoterapi rejimleri, lokal nüks, uzak organ metastazı, genel ve hastalıksız sağ kalım bilgileri araştırıldı. Bulgular IBM SPSS 22.0 programı ile değerlendirildi. Kaplan - Meier analizi ile bakılan rekürrenssiz sağ kalımda medyan değer 146,2 ay olarak sonuçlandı. Bakılan 396 hastadan 76 sında nüks görüldü. 48 hastada eksitus görüldü (%12,1). Toplam 5 yıllık sağ kalım %90.0, 10 yıllık sağ kalım %74.8 olarak tespit edildi. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde pre-op dönemde klinik olarak lenf nodu pozitifliğinin (p=0,001) ve biyopsideki Ki67 yüzdesinin (p=0,012) rekürrenssiz sağ kalımı etkileyen bağımsız faktörler olduğu saptandı. Log-rank testi ile rekürrenssiz sağ kalım açısından N0 ve N1 hastalar (p21 olan hastalar (p=0,001) arasında anlamlı fark görüldü. Luminal meme kanserinde pre-op klinik olarak lenf nodunun olmaması ve pre-op biyopside Ki67'nin %21'in altında olmasının rekürrenssiz sağ kalım üzerinde iyi prognostik faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Luminal breast cancer types are less responsive to chemotherapy, so pathological complete response rates are low comparing other subtypes. In this study, we aimed to investigate the factors affecting recurrence-free survival in patients with luminal breast cancer who received neoadjuvant chemotherapy, based on clinicopathological data. The electronic records of 396 patients who received chemotherapy for breast cancer between January 1, 2005 and December 31, 2019 in our center were reviewed retrospectively. The data about patients' age, date of diagnosis, pathological features of preoperative biopsy and surgery, neoadjuvant chemotherapy regimens, local recurrence, distant organ metastasis, total and recurrence-free survival were obtained. The findings were evaluated using the IBM SPSS 23.0 program. The median recurrence-free survival is 146.2 months. Recurrence was observed in 76 of 396 patients. Death was observed in 48 patients (12.1%). Five-year overall survival was 90.0%, 10-year overall survival was 74.8%. In the multivariate Cox regression analysis, it was shown that the lymph node positivity (p = 0.001) and the percentage of Ki67 in biopsy (median 21, p = 0.012) significantly affected recurrence-free survival. In Log-rank test, there was a significant difference between N0 and N1 patients (p 21 patients (p = 0.001) in terms of recurrence-free survival. Absence of axillary lymph node in pre-operative evaluation and posing lower Ki67 value than 21% in pre-operative biopsy are statistically significant good prognostic factors on recurrence-free survival.