Girişim endikasyonu olan alt ekstremite perifer arterhastalarında perfüzyon değerlendirmesi
- Tez No: 908801
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: perfüzyon indeksi, perifer arter hastalığı, ekstremite perfüzyonu, mikrodolaşım, transkütan oksijen ölçümü, ayak bileği kol indeksi, perfusion index, peripheral artery disease, limb perfusion, microcirculation, transcutaneous oxygen measurement, ankle-brachial index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Perifer arter hastalığı (PAH) tüm dünyada 200 milyona yakın insanı etkileyen damarlarda ateroskleroza bağlı olarak gelişen kronik seyirli bir dolaşım bozukluğudur. PAH tanısı ve takibi için birçok ölçüm ve görüntüleme yöntemi mevcuttur. Ancak bu yöntemleri çoğu büyük damarlardaki kan akışını odaklanır. Periferik dokulardaki, özellikle ayak kapillerlerindeki mikrodolaşımı ve doku oksijenasyonunu değerlendirmez. Bu mikrodolaşımı değerlendirmek için noninvaziv olarak transkütan oksijen basıncı ölçümünün kullanılması önerilmiş olsa da ölçümü sınırlayan faktörlerden dolayı yeterli değildir. Nabız oksimetresindeki değişikliklere dayanan ve nabızlı ve nabızsız kan akışındaki oranın bir ölçüm olan perfüzyon indeksi (Pİ) ölçümünün doku oksijenasyonu ve mikrodolaşımı değerlendirmek için kullanılabilir olduğunu AKİ ve TcpO2 ile arasındaki korelasyona bakarak yanıt bulmaya çalışıyoruz. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2023 ve Eylül 2024 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Servisine perifer arter hastalığı sebebiyle cerrahi ve endovasküler işlem yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif dönemde AKİ, transkütan oksijen basıcı (TcPO2) ölçümleri ve Pİ değerleri ölçüldü. Pİ ölçümünün AKİ ve transkütan oksijen basıncı ölçümleri ile arasındaki korelasyona bakıldı. Pİ değerinin ekstremite mikrodolaşım ve perfüzyon açısından bir ölçüm değeri olup olamayacağı, Pİ değerinin tanı aşamasında kullanılabilirliği ve Pİ değerinin cerrahi ve endovasküler revaskülarizasyon sonrası işlem başarısını değerlendirip değerlendirmeyeceği sorularına cevaplar arandı. Bulgular: Bu çalışmada, 86 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada 41 hasta gönüllüye endikasyon dahilinde işlem uygulanmış ve 45 sağlıklı gönüllüye yalnızca ölçüm yapılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllülerin %70.9'u erkek ve %29.1'i kadındır; yaş ortalaması ise 44.6±16.9 yıl olarak hesaplanmıştır. İşlem yapılan hasta grubunun yaş ortalaması 59.9±9.4, sağlıklı grubun yaş ortalaması ise 30.7±7.2 olarak belirlenmiştir. İşlem öncesi x dönemde hasta gönüllülerin alt ekstremite kan akımı indeksi (AKİ), transkütanöz oksijen basıncı (TcPO₂) ve perfüzyon indeksi (Pİ) değerleri sağlıklı gönüllülere kıyasla anlamlı derecede düşük bulunmuştur. İşlem sonrası yapılan ölçümlerde ise hasta grubunun AKİ, TcPO₂ ve Pİ değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenmiştir. İşlem öncesi tüm ekstremitelerdeki AKİ, TcPO₂ ve Pİ değerleri sırasıyla 0.47±0.21, 40.9±21.7 mmHg ve %1.03±%1.24 iken işlem sonrası bu değerler sırasıyla 0.73±0.29, 46.4±17.7 mmHg ve %1.48±%1.55 olarak bulunmuştur. Sağlıklı gönüllülerin AKİ, TcPO₂ ve Pİ değerleri ise sırasıyla 1.06±0.08, 55.1±12.2 mmHg ve %3.91±%2.66 olarak bulunmuştur. Pİ değeri ile AKİ ve TcPO₂ rasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Perfüzyon indesi perifer arter hastalığında ekstremite perfüzyonunu göstermek, perifer arter hastalarında tanı koymak ve işlem başarısını takip etmek için kullanılabilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Peripheral artery disease (PAD) is a chronic circulatory disorder affecting nearly 200 million people worldwide, caused by atherosclerosis in the arteries. Numerous measurement and imaging methods are available for the diagnosis and monitoring of PAD. However, most of these methods focus primarily on assessing blood flow in large vessels. They do not evaluate microcirculation and tissue oxygenation in peripheral tissues, particularly in the capillaries of the feet. Although transcutaneous oxygen pressure (TcPO₂) measurement has been suggested as a noninvasive method for assessing microcirculation, it remains insufficient due to various limiting factors. We aim to determine if the perfusion index (PI)—a measurement based on changes in pulse oximetry that reflects the ratio of pulsatile to nonpulsatile blood flow—can be used to assess tissue oxygenation and microcirculation by examining its correlation with ABI and TcPO₂ Materials and Methods: Between July 2023 and September 2024, patients who underwent surgical and endovascular procedures for peripheral artery disease in the cardiovascular surgery ward of Bağcılar Training and Research Hospital had their preoperative and postoperative ABI, transcutaneous oxygen pressure (TcPO₂), and PI values measured. The correlation between PI measurements and ABI as well as transcutaneous oxygen pressure was analyzed. The study aimed to determine whether PI values could serve as an indicator of limb microcirculation and perfusion, whether PI could be used in the diagnostic phase, and whether PI values could assess the success of surgical and endovascular revascularization procedures. Results: In this study, 86 volunteers were examined, with 41 patient volunteers undergoing intervention based on indications, while 45 healthy volunteers had only measurements taken. Of the participants, 70.9% were male and 29.1% were female, with a mean age of 44.6±16.9 years. The average age of the patient group was determined as 59.9±9.4 years, while the xii healthy group had an average age of 30.7±7.2 years. In the pre-procedural period, the ankle-brachial index (ABI), transcutaneous oxygen pressure (TcPO₂), and perfusion index (PI) values of the patient volunteers were found to be significantly lower than those of the healthy volunteers. Post-procedural measurements showed a statistically significant increase in ABI, TcPO₂, and PI values in the patient group. Pre-procedure values for ABI, TcPO₂, and PI in all extremities were 0.47±0.21, 40.9±21.7 mmHg and 1.03±1.24%, respectively, while these values were measured as 0.73±0.29, 46.4±17.7 mmHg and 1.48±1.55% post-procedure. In healthy volunteers, ABI, TcPO₂, and PI values were found to be 1.06±0.08, 55.1±12.2 mmHg and 3.91±2.66%, respectively. A significant correlation was found between PI and both ABI and TcPO₂. Conclusion: Perfusion index is a useful method for indicating limb perfusion in peripheral artery disease, diagnosing peripheral artery disease patients, and monitoring procedural success.