Thermodynamics of dextran solutions
Dekstran çözeltilerinin termodinamiği
  1. Tez No: 90884
  2. Yazar: EFKAN ÇATIKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dextran Çözeltileri, Termodinamiği IV, Dextran Solutions, Thermodynamics
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET DEKSTRAN ÇÖZELTİLERİNİN TERMODİNAMİĞİ Çatıker, Efkarı Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr.Ali Güner Ortak Tez Danışmanı: Prof.Dr. Mahmut Acımış Ekim 1999, 63 sayfa intrinsik viskozite ölçümleri farklı çözücü sistemlerinde (Dimetil sülfoksit (DMSO), Etilen Glikol (EG) ve Metoksietilen Glikol (MEG)) 25°, 30°, 35°, 40° and 45°C sıcaklıklarda gerçekleştirildi.Veriler için ekstrapolasyon yöntemleri kullanıldı; bunlar zincirlerin bozulmamış boyut parametresini, (Ko), verdi. Bu çözücülerde bozulmamış boyutlarda uçtan uca uzaklığın kare ortalamasının karekökü < r2 >o1/2 sıcaklık artışıyla hesaplandı. Aynı zamanda, uzun mesafeli 111etkileşim parametresi, (B), belirlendi. Dekstran/DMSO, dekstran/EG ve dekstran/MEG sistemlerinde 25°-45°C aralığında uzak mesafeli etkileşim parametresinde anlamlı bir azalma gözlendi. Teta değerleri, Kurata-Stockmayer- Fixman (KSF), Berry ve Inagaki-Suzuki-Kurata (ISK) eşitliklerindeki sıcaklığa bağımlı etkileşim parametresi B değerlerinden elde edildi. Hesaplanan değerler, çözeltideki, dekstran-çözücü ve polimer segmentleri arasındaki hidrojen bağı oluşumu temeline dayanarak yorumlanmıştır. Etkileşme parametresi % entalpi ve entropi seyrelme parametrelerinin dekstran örneklerinin farklı molekül ağırlıklı örnekleri için her bir değerin toplanmasından bulunmuştur. Daha sonra, (1/2-x) ya karşı sıcaklık ve ikinci virial katsayı (A2)' nin sıcaklığa bağımlılığı çalışıldı ve interpolasyon yöntemi ile teta sıcaklıkları bulundu. Etkileşme parametresi ve ikinci virial katsayıyı içeren, interpolasyon yöntemiyle bulunan iki ayrı teta sıcaklığı, aynı sistemlerin 25°C ve 45°C sıcaklık aralığında etkileşme parametresi-sıcaklık davranışı ile bulunan değerleri iie oldukça uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMODYNAMICS OF DEXTRAN SOLUTIONS Çatıker, Efkan M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Güner Co-Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Acımış October 1999, 63 pages Intrinsic viscosity measurements were carried out on dextran samples, T40, T70, T110 and T500, in different solvent systems (dimethylsulfoxide (DMSO), ethylene glycol (EG) and methoxyethylene glycol (MEG) ) at 25°, 30°, 35°, 40° and 45°C. The extrapolation methods were used for the data; they gave unperturbed dimension parameter, K0, of the chain. The unperturbed root-mean- square end-to-end distance, < r2 >01/2, was calculated in these solvents as the temperature was increased. The long-range interaction parameters, B, were also determined. In dextran/DMSO, dextran/EG and dextran/MEG systems, thisshowed a significant decrease in the long-range interactions between 25° and 45°C. The values of theta (0) were obtained from the temperature dependence of the interaction parameter B in the Kurata-Stockmayer-Fixman (KSF), Berry and Inagaki-Suzuki-Kurata (ISK) equations. Calculated values were interpreted mainly on the basis of hydrogen-bond formation between polymer segments and dextran-solvent molecules in solution. The interaction parameter, %, was also evaluated through the sum of the individual values of enthalpy and entropy dilution parameters, xh and xs, for different molecular weights of dextran samples. Subsequently, (1/2-x) versus temperature and the dependence of second virial coefficient, A2, on temperature was also studied and the theta temperatures were determined by interpolation methods. These two individual theta temperatures evaluated via interpolation methods employing interaction parameter and second virial coefficient were quite in accordance with these calculated by interaction parameter-temperature behavior in the temperature interval of 25°and 45°C for the same systems.