Hava filtrelerinin üretiminde kullanılan kağıtların uzamasına etki eden parametrelerin incelenmesi
Investigation of parameters affecting the extension of papers used in the production of air filters
- Tez No: 908847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN BAHÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Filter, Paper, Filtering Paper, Air Filter
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hava filtresi, atmosferde bulunan havanın motorun içine geçmeden önce toz, partikül, zerrecik gibi maddelerin silindirler içerisine girmesini engelleyerek, tüm çalışma koşullarında motora gerekli olan havayı istenilen bir şekilde süzerek iletmek ve motora nefes aldırmakla görevlidir. Filtreleme yapılan ortamının ana görevini süzücü eleman kâğıt yapmaktadır. Karmaşık yapıya sahip malzemelerdir. Lifler arasındaki bağlar ve dolgu maddeleri kâğıdın genel yapısını oluşturur. Hem ortam şartlarından hem de kendi odunsu ve higroskopik (su çeken) bir yapıya sahip olmasından kaynaklı oldukça hassastır. Bu odunsu yapı çevrede bulunan nemi bünyesine alır bu da kâğıtların kararlı yapısının etkilenmesine neden olur. Üç farklı yapıya sahip hava filtre kâğıtları gramaj deneyi, geçirgenlik deneyi, filtre kâğıdı patlatma mukavemeti deneyi, filtre kâğıdı gözenek çapı deneyi, nem tespiti deneyi, hava filtresi basınç deneyi, FTIR ve SEM ölçümleri ile zamana ve ortam şartlarına bağlı filtre kağıdının nem ve uzunluk değişimi testleri uygulanmıştır. Hava filtresi kağıtlarına; ambalaj açıldıktan sonra, 0, 24, 48 ve 144.saat esas alınarak, sabit ve değişken ortam koşullarında bekletilerek deney parametreleri uygulanmıştır. Kağıtların yapısından kaynaklı ortamda bulunan nemi içerisine kabul etmesi, yani ıslak olan liflerin daha fazla uzadığını göstermektedir. Bu uzama miktarının değişken sıcaklık ve nem miktarına sahip ortam koşullarında bekletilen kâğıt numunelerinde daha hızlı ve yüksek miktarda gerçekleştiği, sabit ortam şartlarında bekletilen kâğıtlarda ise aksi olduğu tespit edilmiştir. Kâğıdın bulunduğu çevreden bu kadar fazla etkilenmesi, kâğıdın bulunduğu ortam koşulları hem kâğıt üreticileri hem de kâğıdı ham madde olarak kullanan ikincil üreticiler için son derece önemli bilgiler elde edilmiştir. Anahtar: Filtre, Kağıt, Süzen Kağıt, Hava Filtresi
Özet (Çeviri)
The Air filter is responsible for preventing substances such as dust, particles, and grains from entering the cylinders before the air in the atmosphere passes into the engine, and filtering and conveying the air required to the engine in a desired way under all operating conditions and allowing the engine to breathe. The main function of the filtering medium is the filter element paper, and they are materials with a complex structure. The bonds and fillers between the fibers form the general structure of the paper. It is very sensitive due to both the environmental conditions and its woody and hygroscopic structure. This woody structure absorbs the moisture in the environment, which affects the stable structure of the papers. Air filter papers with three different structures were tested in weight test, permeability test, filter paper bursting strength test, filter paper pore diameter test, moisture detection test, air filter pressure test, FTIR and SEM measurements, and the humidity and length change of the filter paper depending on time and environmental conditions and tests were applied. Air filter papers; After the package was opened, the test parameters were applied by keeping it under constant and variable environmental conditions, based on 0(zero), 24 (twentyfour hours), 48(fourtyeight) and 144(one hundered fourty four) hours. Paper's structure allows it to absorb moisture in the environment, meaning that wet fibers extend more. It has been determined that this amount of elongation occurs faster and to a higher extent in paper samples kept in environmental conditions with varying temperature and humidity, while the opposite is true in papers kept in constant environmental conditions. The fact that paper is so much affected by its environment and the environmental conditions in which paper is found has provided extremely important information for both paper producers and secondary producers who use paper as raw material.