Z kuşağının maneviyat düzeylerininçeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Factors affecting the spirituality levels of generation
  1. Tez No: 908879
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Arkadaş, Gençlik, Maneviyat, Okul, Z kuşağı, Generation, Family, Generation Z, School, Spirituality, Youth
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kuşak, belirli tarihler arasında doğmuş, bu tarihlerde yaşanan kültürel, toplumsal, ekonomik ve politik olgulardan etkilenmiş birey gruplarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yalnızca dünyaya gelinen tarihler çerçevesinde kuşağı tanımlamak mümkün değildir, bu süreçte edinilen ortak toplumsal bilinç de kuşakların ayrılmasında önemli rol oynamaktadır. Bu araştırma ile Z kuşağındaki gençlerin maneviyat düzeylerine etki eden değişkenler analiz edilmeye çalışılmıştır. Günümüzde Z kuşağına denk gelen lise ve üniversite eğitimi, bu süreç içinde geçen zaman, gençler için toplumsal bilincin edinilmesinde oldukça önemlidir. Araştırmamız da betimsel bir tasarıma sahip nicel araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, genel bir tarama modeli kullanılmıştır. Teknik olarak anket tekniği kullanılmış, farklı ekonomik, sosyal ve kültürel sınıflardan gelen 14- 18 yaş aralığında 515 gençle anketler yapılmıştır. Araştırmaya katılanların dinle ilgili tutum ve davranışları, inanç-ibadet-sosyal hayat alanlarında sorgulanmış ve bunlar cinsiyet, yaş, okul ortamları, sosyal medya, aile gibi bağımsız değişkenlerle ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Örneklemimiz sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik çeşitliliği sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Okul ortamlarının çeşitliliğine önem verilmiş, Anadolu Lisesi, Özel Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Meslek liseleri gibi farklı alanlardan görüşmeciler seçilmiştir. Araştırmamızın sonucunda öğrencilerin maneviyat algılarının genel olarak yüksek bir düzeyde olduğunu göstermektedir. Maneviyatın, öğrencilerin yaşamlarındaki zorluklarla başa çıkmada önemli bir rol oynadığı ve çoğunluğunun yaşamlarında aşkın bir varlığa veya ilaha inandığı belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin manevi uygulamalara orta düzeyde katılım gösterdikleri ve hayatın anlamını arama konusunda yüksek bir duyarlılığa sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, maneviyatın öğrencilerin yaşamlarında önemli bir yer tuttuğunu ve bu konuda çeşitli manevi uygulamalara katılım gösterdiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Generation is a term used to describe groups of individuals born between certain dates and affected by the cultural, social, economic and political phenomena experienced during these dates. It is not possible to define a generation only within the framework of birth dates; the common social consciousness acquired in this process also plays an important role in separating generations. This research attempted to analyze the variables affecting the spirituality levels of young people in Generation Z. Today, high school and university education, which corresponds to Generation Z, and the time spent in this process are very important in acquiring social awareness for young people. Our research was conducted as a quantitative research with a descriptive design. A general survey model was used in the research. The surveys were conducted with 515 young people between the ages of 14 and 18 from different economic, social and cultural classes. The attitudes and behaviors of the research participants regarding religion were investigated in the areas of belief-worship-social life, and these were tried to be associated with independent variables such as gender, age, school environments, social media and family. Our sample was determined to ensure socio-cultural and socio-economic diversity. Emphasis was placed on the diversity of school environments, and interviewees were selected from different schools such as Anatolian High School, Private Anatolian High School, Imam Hatip High School and Vocational High Schools. The result of our research shows that students' perceptions of spirituality are generally at a high level. It has been determined that spirituality plays an important role in students' coping with the difficulties in their lives and the majority of them believe in a transcendent being or God in their lives. Additionally, it was found that students showed moderate participation in spiritual practices and had a high sensitivity to searching for the meaning of life. These results show that spirituality has an important place in students' lives and that they participate in various spiritual practices in this regard.