Z kuşağının profesyonel ve maneviyat boyutlarında öz kimlik algılaması üzerine bir alan araştırması
A field study on generation Z's perception of self-identity in the professional and spiritual dimensions
  1. Tez No: 980380
  2. Yazar: PINAR ERSOY ÖZDOĞRU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DİLEK GÜLDÜTUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Din, İşletme, Sociology, Religion, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı Tipolojisi, İş Hayatına Yönelik Tutumlar ve Beklentiler, Liderlik Beklentileri, Varlık-Anlam-Amaç ve Maneviyat, Paralel Karma Yöntem, Örgütsel maneviyat, İşyeri maneviyatı, Generation Z Typology, Attitudes and Expectations Towards Working Life, Leadership Expectations, Existence-Meaning-Purpose and Spirituality, Parallel Mixed Method, Organizational spirituality, Workplace spirituality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Günümüz iş hayatının dinamikleri ve zamanın ruhu, kurumları 'mükemmelliği' sürdürülebilir şekilde yakalamaya zorlamaktadır. Daha da önemlisi, bu kurumların, tüm paydaşların ve ekosistemin sürdürülebilirliğine hizmet eden sosyal kurumlar olmaları beklenmektedir. Ticari işletmeler aynı zamanda ekosistemin sürdürülebilirliğine hizmet etmekle sorumlu olacaklardır. Bu bilinen tüm sistemleri ve işleyişi doğrudan etkileyecek güçte bir paradigma değişikliğidir. İşletmelerin değişime adapte olabilmeleri için insan ve kültür yapılarını, soyut/entelektüel sermayelerini süratle uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir. Bu nedenle 'yetkin' çalışanlara duyulan ihtiyaç geçmiş dönemlere kıyasla çok daha fazla olacaktır. Yetkinlik, sadece çalışanın bilgi ve becerisi değil, aynı zamanda çalışma motivasyonu, zihinsel tutumu, yatkınlıkları, kimliği ve yeteneklerinin bir bileşkesidir. Bu noktada genç profesyonellerin (Z kuşağı-1997 ve sonrası doğan bireyler) kendini (kimlik ve değerler) nasıl tarif ettiğini, erken dönem tecrübelerinden hareketle iş hayatından ve liderden beklentilerini, hayat anlamı amacı ve maneviyat algısını anlamaya çalışarak özel sektör çalışanları bağlamında derinlemesine bir perspektif sunabilmek oldukça önemlidir. Bu perspektif, aynı zamanda iş dünyasında Z kuşağını daha iyi anlamaya yönelik stratejik öneriler geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Çalışmamızda Z kuşağının profesyonel kimlik ve maneviyat bağlamında öz kimlik algısı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere çalışmada Z kuşağına mensup bireylerin kimliğini ve değerlerini nasıl tarif ettiği, iş hayatına ilişkin tutum ve beklentileri, maneviyat ve hayat amacına yönelik algısını incelemek için nitel baskın paralel karma yöntemi tercih edilmiştir. Nitel araştırma desenlerinden yorumlayıcı fenomenoloji kullanılmıştır. Z kuşağına mensup, iş hayatında özel sektörde en az 1 yıl çalışmış, beyaz yakalı 14 katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış derin mülakatlar ve 20 katılımcı ile yapılan yapılandırılmış çevirim-içi görüşmeler derin nitel analizlere tabi tutulmak için kayıt altına alınmıştır. Yorumlayıcı fenomenoloji için önerilen dört aşamaya (okuma ve keşfedici not alma, keşfedici notları deneyimsel ifadelere dönüştürmek, bağlantıları bulma ve deneyimsel ifadeleri kümeleme, çalışmayı raporlamak) uygun olarak verilerin çözümlenmesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan kodlamalar ile kategoriler ve temalar elde edilmiştir. Nitel analiz aşamasında çalışmalar MAXQDA (24.7.0) programı kullanılarak yapılmıştır. Eşzamanlı olarak amaçlı örneklem grubumuza uygun 14 farklı kurumdan 85 katılımcıya kurumları ile yapılan gizlilik anlaşması sonrası kurumları tarafından gönüllülük esasına göre belirlenmiş katılımcı listeleri üzerinden mail yoluyla ulaşılmış rızaları yazılı şekilde tekrar alınarak Google anketleri katılımcılar ile paylaşılmıştır. Toplanan verilerin analizleri nitel veri analizi ile birlikte eş zamanlı olarak yapılmıştır. Demografik verilerin analizi ve frekans analizi için excel açıklayıcı faktör analizi ve korelasyon analizi demografik verilerle tanımlı sorular arasındaki ilişki için ise SPSS programı kullanılmıştır. Demografik verilerin analizi ve frekans analizi için Microsoft excel programının açıklayıcı faktör analizi ve korelasyon analizi, demografik verilerle tanımlı soruların arasındaki ilişki için ise SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmamıza ait tüm bulgular 187 kod, 26 alt kategori, 15 kategori ve 4 tema altında tüme vararak birleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analizler neticesinde Zamanın Ruhunun Kuşağa Etkisi, Kuşağın Tipolojisi, İş Hayatına Yönelik Tutum ve Beklentileri ve Varlık-Amaç ve Maneviyat tarifleri ile bu tariflerin iş yaşamına davranışsal yansımaları keşfedilerek çalışmanın ana temaları oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Sonuç olarak kültürel ve bağlamsal unsurlar ile birlikte Z kuşağının tipolojisi ve erken iş hayatı tecrübesi varlık, hayat anlamı amacı ve maneviyatı perspektifinde derinlemesine incelenmiş ve iş hayatına yönelik kuşağa odaklı önemli tespit ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The dynamics of today's business world and the spirit of the times are forcing organizations to pursue 'excellence' in a sustainable manner. More importantly, these organizations are expected to be social institutions that serve the sustainability of all stakeholders and the ecosystem. Commercial enterprises will also be responsible for serving the sustainability of the ecosystem. This is a paradigm shift powerful enough to directly affect all known systems and operations. In order for businesses to adapt to change, they must rapidly align their human and cultural structures and their abstract/intellectual capital. Therefore, the need for 'competent' employees will be much greater than in previous periods. Competence is not only the employee's knowledge and skills, but also a combination of their work motivation, mental attitude, aptitudes, identity, and talents. At this point, it is crucial to understand how young professionals (Generation Z—individuals born in 1997 and later) define themselves (their identity and values), their expectations from their work life and leaders based on their early experiences, their sense of purpose and meaning in life, and their perception of spirituality, in order to provide an in-depth perspective in the context of private sector employees. This perspective will also contribute to the development of strategic recommendations for better understanding Generation Z in the business world. Our study seeks to understand Generation Z's perception of their own identity in the context of professional identity and spirituality. To achieve this goal, a qualitative dominant mixed-method approach was chosen to examine how Generation Z individuals describe their identity and values, their attitudes and expectations regarding work life, and their perceptions of spirituality and life purpose. Interpretive phenomenology was used from qualitative research designs. Semi-structured in-depth interviews with 14 participants and structured online interviews with 20 participants, all belonging to Generation Z, having worked in the private sector for at least one year, and being white-collar workers, were recorded for in-depth qualitative analysis. Data analysis was performed in accordance with the four stages proposed for interpretive phenomenology (reading and exploratory note-taking, transforming exploratory notes into experiential statements, finding connections and clustering experiential statements, reporting the study). Categories and themes were obtained through coding. The qualitative analysis phase was conducted using the MAXQDA (24.7.0) program. Simultaneously, Google surveys were shared with participants via email from participant lists determined by their institutions on a voluntary basis after confidentiality agreements were signed with our purposeful sample group of 85 participants from 14 different institutions. The analysis of the collected data was performed simultaneously with qualitative data analysis. Excel was used for the analysis of demographic data and frequency analysis, while the SPSS program was used for explanatory factor analysis and correlation analysis to determine the relationship between demographic data and defined questions. Microsoft Excel's explanatory factor analysis and correlation analysis were used for the analysis of demographic data and frequency analysis, while the SPSS program was used for the relationship between demographic data and defined questions. All findings of our study were combined under 187 codes, 26 subcategories, 15 categories, and 4 themes. As a result of the analyses performed, the main themes of the study were identified: The Impact of the Spirit of the Times on the Generation, Generation Typology, Attitudes and Expectations Towards Work Life, and descriptions of Existence-Purpose and Spirituality, along with the behavioral reflections of these descriptions on work life. The findings obtained in the research were discussed in light of the relevant literature. As a result, the typology of Generation Z and their early work experience were examined in depth from the perspective of existence, meaning of life, purpose, and spirituality, along with cultural and contextual elements, and important findings and recommendations focused on the generation in relation to work life were made.